De maand van de Geschiedenis wordt al voor de veertiende keer georganiseerd. Door het hele land verspreid vinden er zo’n 800 activiteiten plaats. Opvallend aan het Groningse programma is de grote hoeveelheid lezingen in Haren. Onder andere Elisabeth Leijnse, de winnares van de Libris Geschiedenis Prijs 2016, en Frits van Oostrom zullen er optreden. Een overzichtje:

Zondag 15 oktober
Manuel Claasen geeft in Stadskanaal een lezing over de middeleeuwse Ridderroman. Tijdens de kunstbeurs Kunst op Nienoord wordt de nieuwe dichtbundel van Anneke Wasscher gepresenteerd.

Maandag 16 oktober
Elisabeth Leijnse zal een lezing geven over Cécile en Elsa, strijdbare freules, haar prijswinnende dubbelbiografie over de feministische zussen Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk. Volgens recensente Ileen Montijn (NRC) is het boek ‘weldadig goed geschreven.’ De lezing is maandagavond om 20.00 uur in de bibliotheek te Haren en de entree bedraagt €6,- Tegelijkertijd geeft Philippe Hondelink in het Gorechthuis een lezing over zijn boek Vroom & Dreesmann, De opkomst en ondergang van het warenhuis (1887-2016).

Woensdag 18 oktober
In de openbare bibliotheek van Haren zal Frits van Oostrom een lezing geven over zijn nieuwste boek Nobel streven. In het boek reconstrueert van Oostrom het bizarre leven van Jan van Brederode die rond 1372 ter wereld kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort en een kleine veertig jaar later roemloos sneuvelde, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt.

Donderdag 19 oktober
Historisch tijdschrift Groniek viert deze maand haar vijftigjarige bestaan met een lustrumsymposium rondom het thema nostalgie. Donderdagavond 19 oktober verwelkomen ze historicus Frank Ankersmit en voormalig minister-president  Dries van Agt als sprekers.

Zondag 29 oktober
Vanaf 12 uur ‘s middags is er een Goldberg dag in de Oosterpoort. Naast vele optredens van muzikanten is er ook een lezing van Bert Natter over zijn roman Goldberg. In de roman zoekt Sebastian Savage in archieven, brieven, documenten en in de straten van Dresden naar sporen van de beroemde leerling van Bach.

Maandag 30 oktober
In Boomker te Haren zal Ileen Montijn een lezing geven over Tot op de draad, de vele levens van oude kleren. Daarin beschrijft ze hoe kleding werd hergebruikt (driekwart van de wereldbevolking draagt tweedehands). Tot op de draad gaat over jongensbroeken van oude meelzakken, een zijden jurk die honderd jaar is gedragen, een bebloed hemd dat een politieke relikwie werd.

Meer activiteiten zijn te vinden op de website van de Maand van de Geschiedenis.

 

De Maand van de Geschiedenis in Groningen

Geplaatst: za, 14 oktober 2017