De Maand van de Geschiedenis is al jaren het grootste geschiedenis evenement van Nederland. Naast een essay van Nelleke Noordervliet worden er honderden activiteiten georganiseerd door heel Nederland. In Groningen vinden er vanzelfsprekend ook vele optredens plaats en een flink aantal schrijvers van historische romans, dan wel non-fictie, zal optredens verzorgen. Zo komt Pieter Waterdrinker naar Haren, verwelkomt Godert Walter een aantal auteurs, ontvangt Flanor de jonge historicus en schrijfster Fleur van der Bij en er is volop belangstelling voor het nieuwe boek van Pauline Broekema. Hieronder een overzichtje van de vele optredens.

Dinsdag 9 oktober
In samenwerking met Godert Walter organiseert het Groninger Forum een drietal lezingen. De 9e zal Luc Panhuysen vertellen over zijn boek Oranje tegen de Zonnekoning waarin de rivaliteit tussen de Franse koning Lodewijk XIV en stadhouder Willem III centraal staat. 

Vrijdag 12 oktober
In Ulrum presenteert Marcel de Jong zijn historische roman De afscheiding, over de kerkstrijd in 1834 die totaal uit de hand liep. Het is een bizarre geschiedenis over de strijd tussen een strenggelovig volk en een liberale elite. Een strijd tussen arm en rijk, tussen kerk en staat. Maar het verhaal gaat ook over nu.

De Literaire Hemel in Amen verwelkomt niet alleen Nina Polak en Kasper Peters, maar ook René Van Stipriaan, kenner van de 17e eeuw en schrijver van de biografie over Gerbrandt Adriaensz. Bredero (1585-1618), de Shakespeare van de Lage Landen.

Zaterdag 13 oktober
Op de Dag van de Groninger Geschiedenis in de Groninger Archieven zijn er vele optredens en lezingen. Hans Goedkoop zal de dag openen, er is een Groninger vrouwengallerij en Marcel de Jong zal vertellen over zijn historische roman De afscheiding.

Dinsdag 16 oktober
Het Groninger Forum en Godert Walter verwelkomen Jan van Aken die zal vertellen over zijn roman De ommegang. In de vroege lente van 1415, op de stoffige wegen van Italië, heeft de ambitieuze heelmeester en architect Isidorus van Rillington een ontmoeting die zijn leven totaal verandert. Jan van Aken voert ons van een middeleeuwse bibliotheek in Engeland via de verwoeste gebieden langs de Zijderoute naar een kleine stad aan de Bodensee.

Flanor verwelkomt deze dag de Groninger schrijfster en historicus Fleur van der Bij die zal vertellen over haar debuut De Nijl in mij.  Ze studeerde af op de Nederlandse ontdekkingsreiziger Juan Maria Schuver (1852-1883). Om over hem een boek te schrijven reist ze hem achterna in Zuid-Soedan langs de Nijl, waar ze geconfronteerd wordt met haar eigen verleden.

Donderdag 18 oktober
Bij Boekhandel Boomker te Haren zullen Egge Knol, Ida Stamhuis en Karel Davids vertellen over hun bijdrage aan het boek Wereldgeschiedenis van Nederland. In dit boek, een uitgave van het Huygens Instituut, laten historici in meer dan honderd essays zien hoe de geschiedenis van Nederland verweven is met die van de rest van de wereld.

Godert Walter ontvangt Hella Rottenberg die zal spreken over haar boek De sigarenfabriek van Isay Rottenberg. Het is een even aangrijpend als boeiend verslag: geschiedenis en familieverhaal in één. Een oproep over geroofd joods bezit brengt Hella en Sandra op het spoor van de sigarenfabriek die hun grootvader, Isay Rottenberg, in 1932 overnam in het stadje Döbeln bij Dresden.

Vrijdag 19 oktober
In Westeremden zal Pauline Broekema vertellen over haar nieuwe boek Het uiterste der zee. De roman is het verhaal van twee Joodse families uit het land achter de dijken. Op indringende wijze laat het boek herleven wat door de oorlog en de tijd werd weggevaagd. Het toont de veerkracht en de moed van mensen.

Dinsdag 23 oktober
De derde auteur die het Groninger Forum en Godert Walter ontvangen is Jan Brokken die is uitgenodigd om te vertellen over De rechtvaardigen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte Jan Zwartendijk, de Nederlandse consul in Litouwen een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao.

Woensdag 24 oktober
Frank Westerman is te gast bij boekhandel Riemer om te vertellen over zijn nieuwe boek Wij, de mens. September 2003. In een grot op Flores, Indonesië, komt een fossiele oermens bloot te liggen van amper een meter hoog. Rondom haar liggen skeletten van ratten zo groot als honden, reuzenooievaars van 1 meter 80 en olifanten zo klein als pony’s. Wat zegt deze vondst over wie wij zijn en waar wij vandaan komen?

Donderdag 25 oktober
Karin Sitalsing is in de Groninger Forum bibliotheek te gast bij de Naked Lunch. Haar bijzondere familiegeschiedenis legde zij vast in haar boek Boeroes, een familiegeschiedenis van witte Surinamers dat dit jaar de prijs won voor het Beste Groninger Boek, in de categorie non-fictie.

Dinsdag 30 oktober
In de bibliotheek van Haren zal Pieter Waterdrinker komen vertellen over Tsjaikovskistraat 40. Behalve een kroniek over deze periode, die de loop van de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw ingrijpend zou bepalen, is de roman een verslag van het onwaarschijnlijk avontuurlijke leven van de auteur, die de afgelopen kwarteeuw in de Sovjet-Unie en Rusland doorbracht.

Woensdag 31 oktober
Bij boekhandel Boomker presenteert Henk Werners zijn boek Vervlogen jaren in Haren. Door toevallige omstandigheden heeft Werners zich de geschiedenis van Haren eigen gemaakt. Hij heeft er al veel presentaties over gehouden in woord en beeld en er veelvuldig over geschreven in het Harener Weekblad. Nu verschijnt er dus een bundeling in kleurendruk van zijn verhalen.

Op de website van de Maand van de Geschiedenis is meer informatie te vinden over honderden activiteiten, het essay van Nelleke Noordervliet en de Libris Geschiedenis Prijs 2018.

De Maand van de Geschiedenis in Groningen

Geplaatst: di, 9 oktober 2018