Vrijdag 9 oktober begint Stichting De Literaire Hemel aan het nieuwe seizoen. Door corona wordt in ieder geval de eerste aflevering een andere Literaire Hemel dan eerder is aangekondigd. Nu het aantal besmettingen snel stijgt en de maatregelen zijn aangescherpt heeft het bestuur van De Literaire Hemel besloten af te zien van een publieke bijeenkomst.  Ze vindt het echter belangrijk dat de literatuur een podium houdt en wil ook de continuïteit van De Literaire Hemel graag handhaven. Daarom zullen Joep van Ruiten en Annette Timmer vrijdagavond 9 oktober in café De Amer in Amen zonder bezoekers Froukje Santing en Vincent Kortmann interviewen over hun debuutroman en met Elsbeth Etty praten over Multatuli.

De hele bijeenkomst is te volgen via een gratis livestream. Liefhebbers kunnen zich hiervoor aanmelden vóór vrijdag 9 oktober 12.00 uur via reservering@literairehemel.nl. Zij krijgen dan op vrijdagmiddag een email met informatie hoe De Literaire Hemel.

Froukje Santing (1956) is geboren in Beilen en via Turkije uiteindelijk in Amsterdam beland. Ze studeerde Wereldreligies in Leiden en Islam in de Moderne Wereld aan de Universiteit van Amsterdam. Ze woonde zeventien jaar in Turkije, waar ze werkte als correspondent voor NRC Handelsblad en het Radio 1 Journaal. Nu is ze schrijver, publicist en journalist voor o.a. De Groene Amsterdammer en Wordt Vervolgd. Santing publiceerde eerder twee non-fictieboeken. Meral is haar romandebuut. Hierin zoekt een Turks-Nederlandse vrouw de balans tussen twee culturen.

Vincent Kortmann (1975) uit Peize rondde in 2017 de vierjarige opleiding aan de Schrijversvakschool Groningen af. Sindsdien verschenen er korte verhalen van hem in Hollands Maandblad. Vorige maand debuteerde hij met De tussenzus, een roman over twee onthechte jonge mensen die tot elkaar veroordeeld zijn, maar steeds verder van elkaar verwijderd raken. Ze klampen zich aan elkaar vast tot de chaos de overhand krijgt en ze de controle verliezen.

Multatuli (1820-1887) pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, schrijver van o.a.Woutertje Pieterse, was een dwarsdenker en wegbereider. Zijn oeuvre vormt de basis van de moderne Nederlandse letterkunde. In 2020 wordt zijn 200ste geboortedag herdacht. Elsbeth Etty, voorzitter van het Multatuli Genootschap, werkte mee aan een ludiek en uniek ‘lockdown-manuscript’ van Max Havelaar (1860). Volgens haar een boek dat actueel blijft en stof tot nadenken geeft.

Aanvankelijk werd (zie hieronder) aangekondigd dat de bijeenkomsten van De Literaire Hemel tijdelijk in Rolde zouden plaatsvinden. Of dat in november en december het geval is hangt af van de maatregelen die dan gelden.

De Literaire Hemel verhuist naar Rolde

Sinds 2001 is café De Amer in Amen de uitgelezen plaats om schrijvers te ontmoeten. De anderhalve meter-maatregel maakt dat nu onmogelijk, vandaar dat de literaire avonden voorlopig worden gehouden in de Jacobuskerk in Rolde.

De organisatie is erg blij dat, met extra steun van Stichting Behoud Rolder Kerk en gemeente Aa en Hunze, er toch een interessant programma gepresenteerd kan worden. “Juist in deze coronatijd is het belangrijk om de cultuur levend te houden. En ik weet dat er behoefte is aan inspiratie en persoonlijk contact,” aldus voorzitter Jan Harbers.

De opzet blijft grotendeels ongewijzigd. Annette Timmer en Joep van Ruiten interviewen drie gasten. Een schrijver van Nederlands proza of poëzie, een schrijver met een regionale link en iemand over een overleden auteur.

9 oktober komt o.a. Vincent Kortmann uit Peize. Hij debuteerde onlangs met de roman De tussenzus. Elsbeth Etty, voorzitter van het Multatuli Genootschap en het Multatuli Museum, zal vertellen over de schrijver die 200 jaar geleden werd geboren als Eduard Douwes Dekker. Zij werkte mee aan een handgeschreven lockdown-editie van Max Havelaar.

Vanwege de coronabeperkingen zal er geen livemuziek zijn en is er in de kerk een gelimiteerd aantal zitplaatsen. Binnenkort wordt het complete najaarsprogramma bekend gemaakt.Zie voor meer informatie: www.literairehemel.nl

De Literaire Hemel, vrijdag 9 oktober in De Jacobuskerk, Kerkbrink 5, 9451 AL Rolde. Aanvang: 20.15 uur. Toegang: € 15,00
Reserveren via reservering@literairehemel.nl

Foto: Marcel Jurian de Jong

De Literaire Hemel online op 9 oktober

Geplaatst: wo, 9 september 2020