De Groninger auteurs Marjoleine de Vos en Doeke Sijens schuiven deze week aan bij De Literaire Hemel. Samen met de Vlaamse schrijver Peter Terrin zijn ze te gast bij het literaire programma. Op 25 februari verscheen de bundel Hoe verschillig. Daarin dicht Marjoleine de Vos over de onmogelijkheid van de terugkeer. Doeke Sijens zal vertellen over Een alpenroman (1961) van Simon Vestdijk.

Maandelijks interviewen Annette Timmer en Joep van Ruiten auteurs. Normaliter is De Literaire Hemel in Café de Amer te Amen. In deze tijden is worden de interviews via Zoom afgenomen en zijn ze gratis te bekijken. Door vrijwillige bijdragen blijft dit aanbod mogelijk.

Marjoleine de Vos (1957) woont in Noord-Groningen en is dichter en essayist, redacteur en columnist van NRC Handelsblad. In Hoe verschillig onderzoekt ze in zo’n veertig gedichten de onmogelijkheid van de terugkeer: telkens blijkt de werkelijkheid niet meer te stroken met de beelden in ons hoofd.

Peter Terrin (1968) ontving in 2012 de AKO Literatuurprijs voor Post mortem. Met De bewaker (2009) en Monte Carlo (2014) stond hij
op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs, met Yucca (2016) op die van de ECI Literatuurprijs. Zijn nieuwe roman Al het blauw speelt in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

S. Vestdijk (1898-1971) schreef 52 romans, 23 essaybundels en duizenden gedichten. Doeke Sijens maakte vorig jaar voor literair weblog TZUM een serie over de historische romans van Vestdijk. En nu schreef hij een toelichting bij de heruitgave van Een Alpenroman. Hierin behandelt Vestdijk de liefde tussen twee vrouwen in een Beiers hotel.

De interviews zijn vanaf zaterdag 13 maart te bekijken via www.literairehemel.nl

Foto: Peter Terrin – Peter Terrin

De Literaire Hemel met Peter Terrin en Marjoleine de Vos

Geplaatst: di, 9 maart 2021