Woensdagochtend 30 september gaat om 10.00 uur de Kinderboekenweek van start. Scholen door heel Nederland kunnen via een livestream de opening volgen. Vanzelfsprekend zijn veel activiteiten digitaal, of vinden ze in afgeslankte vorm plaats, maar in het noorden zijn er gelukkig meerdere optredens.

Het thema van de 65e Kinderboekenweek is En toen? dit jaar staat geschiedenis dus centraal. Het kinderboekenweekgeschenk is geschreven door Arend van Dam en de Groningse illustrator Anne Stalinksi maakte de tekeningen in De diamant van Banjarmasin. Het prentenboek van de Kinderboekenweek is gemaakt door Mylo Freeman. Zaterdag 10 oktober signeert ze Tweeling! in boekhandel Van der Velde aan de Grote Markt in Groningen. Hieronder vind je de optredens van schrijvers die tijdens de Kinderboekenweek naar het noorden komen.

Woensdag 30 september

  • Het Kielzog in Veendam organiseert het Kinderboekenweekspektakel. Een middag vol activiteiten rondom het thema van de Kinderboekenweek: En toen? De middag wordt afgesloten met een interactief verhaal van Tineke Neyman.

Dinsdag 6 oktober

  • In het Forum aan de Nieuwe Markt vertelt Govert Schilling over zijn nieuwe boek Hadden de Grieken al raketten? Govert zal vertellen over de houten duif van Archytas, over het ruimtehondje Laika, over de eerste ruimtevlucht naar de maan, en over reizen naar Mars.

Woensdag 7 oktober

  • Govert Schilling en  illustrator Tjarko van der Pol vertellen in de bibliotheek van Veendam over hun boek Hadden de Grieken al raketten?
  • In Hoogezand geeft illustrator en schrijver Jeska Verstegen een optreden over haar boek Ik zal je bewaren. Verstegen schetst in dit waargebeurde verhaal een ontroerend portret van een elfjarig meisje dat op zoek is naar het verborgen familieverleden.
Jacques Vriens

Zaterdag 10 oktober

  • De Nieuwe Kolk in Assen organiseert een optreden van Jacques Vriens. Deze ochtend vertelt hij hoe hij schrijver werd dankzij het hotel van zijn ouders waarin hij opgroeide. Maar ook hoe hij als meester geïnspireerd werd door de kinderen die bij hem in klas zaten.
  • Martine Letterie won dit jaar  de Archeon Thea Beckmanprijs voor historische kinderboeken. In de Kinderboekenweek komt ze naar de bibliotheken in Zuidlaren en Roden om aan kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar te vertellen over haar boeken die gaan over de Tweede Wereldoorlog.
  • Maarten Ebbers en Maria Noë spelen de populaire voorstelling Oorlogsgeheimen in De Nieuwe Kolk. Schrijver Jacques Vriens zal een inleiding geven.
  • Mylo Freeman maakte het prentenboek van de Kinderboekenweek en komt naar de Van der Velde aan de Grote Markt. Ze zal iets vertellen over haar boek Tweeling! Daarnaast gaat ze ook tekenen en laat hoe ze haar de characters van het verhaal kleur geeft. 

Zondag 11 oktober

  • Jeugdboekenschrijver Ted van Lieshout won alle grote literatuurprijzen. Theater Gnaffel maakt met levensgrote poppen een kleurrijke voorstelling gebaseerd op het verzameld werk Hou van mij van de schrijver. Van mij is te zien in de Groninger Stadsschouwburg.

Maandag 12 oktober

  • De avontuurlijke voorstelling Robbie & Roef is speciaal gemaakt voor de kinderboekenweek 2020. Gebaseerd op Tweeling! van de populaire prentenboekenmaakster Mylo Freeman. De voorstelling is in de Oosterpoort te zien.

Natuurlijk zijn er veel meer activiteiten. De Stichting Oude Groninger Kerken organiseert twee voorleesmiddagen in Leegkerk en Garmerwolde, in Groningen kan je bijna elke dag naar een vestiging van het Forum en de bibliotheken in de provincie organiseren ook een aantal programma’s. Natuurlijk hebben alle boekhandels het Kinderboekenweekgeschenk op voorraad. Meer informatie is te vinden op de website kinderboekenweek.nl.

De Kinderboekenweek in Groningen

Geplaatst: ma, 28 september 2020