Vandaag, vrijdag 22 mei, maakte Noordwoord de winnaars van het Beste Groninger Boek bekend. In de categorie non-fictie was dat Martin Hillenga met Wadapatja en in de categorie fictie het boek De herinnerde soldaat van Anjet Daanje. De bekendmaking en prijsuitreiking zou op 15 maart plaatsvinden en kon op de valreep niet doorgaan door de coronamaatregelen. Vandaag kregen de twee prijswinnaars met inachtneming van de gepaste afstand een kunstwerk van Janneke Hoek uitgereikt. Daarnaast kunnen beide schrijvers op werkweekend naar Oosterhouw.

De winnaars

Wadapatja van Martin Hillenga

Wadapatja gaat over het eigene van Groningen. Over zaken die Nederlanders in Groningen zich Nederlands laten voelen. Of die Groningers zich juist ervan bewust maken dát ze Groningers zijn. Van knipselbonen tot krentjebrij, van Groninger dracht tot de academische toga en van blaarkop tot het babyhokje.

Uit het juryrapport:

“De jury vindt het een zeer geslaagde ontdekkingstocht in boekvorm en daarom gaat de prijs voor het Beste Groninger Boek in de categorie non-fictie naar ‘Wadapatja’ van Martin Hillenga.”

Winnaar Martin Hillenga (foto: Henk Veenstra)

De herinnerde soldaat van Anjet Daanje

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt vlak achter de Belgische frontlinie een soldaat gevonden. Hij is niet gewond, maar weet niet wie hij is. Het ergste vindt hij nog wel, dat hij, afgaand op zijn nachtmerries, van de door hem begane gruwelijkheden heeft genoten; dat kan hij zichzelf niet vergeven. De herinnerde soldaat is een roman over het begrip ‘identiteit’. Soldaat Amand heeft geen echte identiteit omdat hij geen herinneringen van voor 1918 heeft. Hij moet zich in de wereld zien te redden zonder het houvast van het verleden.

Uit het juryrapport:

“De wijze waarop Daanje de zoektocht naar identiteit, veiligheid en liefde van de hoofdpersonen weergeeft laat je niet onberoerd. De vondst om fotografie te gebruiken als metafoor voor herinnering en verbeelding is geniaal. Aan de vele boeken over de oorlog voegt Anjet Daanje haar eigen, bijzondere afdruk toe.”

Winnaar Anjet Daanje (foto: Henk Veenstra)

De prijzen

De winnaars ontvingen een kunstwerk van Janneke Hoek, student beeldende kunst aan Minerva. Daarnaast kunnen beide schrijvers op werkweekend naar Oosterhouw, het voormalige woonhuis van dichter C.O. Jellema in Leens.

Achtergrondinformatie

De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door NOORDWOORD in samenwerking met Forum Groningen in de categorieën fictie en non-fictie. In aanmerking komen boeken die zich afspelen in Groningen, die gaan over Groningen en/of die geschreven zijn door een in stad of provincie woonachtige auteur. Voor de titel Beste Groninger Boek 2020 dingen boeken mee die zijn verschenen tussen 1 januari 2019 en 31 december 2019.

De jury bestond dit jaar uit: Douwe van der Bijl, Iris van den Brand, Christiaan Klasema en Annette Timmer. Voorzitter was de burgemeeester van Appingedam, Koos Wiersma.

Het volledige juryrapport is hier te lezen.

Hieronder twee filmpjes waarin het oordeel van de jury wordt toegelicht en beelden van de prijsuitreiking aan Anjet Daanje en Martin Hillenga.

En nog een paar foto’s van de prijsuitreiking (ook ©Henk Veenstra)

De herinnerde soldaat en Wadapatja winnaars Beste Groninger Boek

Geplaatst: vr, 22 mei 2020