Zaterdag 12 maart begint de Boekenweek en zoals gewoonlijk is er in Groningen en omgeving een groot aantal optredens georganiseerd. Boekhandels, bibliotheken en andere organisaties hebben signeersessies, interviews en lezingen op het programma staan. We hebben alle optredens op een rijtje gezet.

Zaterdag 12 maart
In Groningen is niks te doen, maar de liefhebber kan naar Assen voor het BoekenFEST met onder andere Hugo Borst, Ronald Giphart en Bart Chabot, Bert Natter, Fokke & Sukke tekenaar Jean Marc van Tol, Thomas Rosenboom, Dichter des Vaderlands Anne Vegter, Tsead Bruinja, Marjan Berk, Luuc Kooymans en Toef Jaeger. De avond is ook nog eens gratis toegankelijk.

Zondag 13 maart
Het Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat verwelkomt de schrijvers Nyk de Vries en Hanna Bervoets. Coen Peppelenbos zal ze allebei interviewen tijdens Zondagschrijvers.
Een paar honderd meter verderop geeft Lize Spit een lezing in Van der Velde, locatie A-kerkhof. Beide optredens beginnen om 14.00 uur.
In het kerkje van Leegkerk is er een lezing van natuurjournalist Caspar Janssen.

Maandag 14 maart
Nog meer keuzestress voor literatuurliefhebbers. De studenten van Flanor en Zaza ontvangen P.F. Thomése. Met zijn boek De onderwaterzwemmer is hij in de race voor de Libris Literatuurprijs. De avond begint om 20.00 uur in het Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat.
In de zaal naast Thomése zal de Duitse schrijver Christoph Buchwald een lezing geven over Duitse klassiekers. Ook dat optreden begint om 20.00 uur.
In Hoogezand staat een mooie avond op het programma met Jaap Robben en Auke Hulst.

Dinsdag 15 maart
We maken weer een uitstapje naar Assen want Jenny Erpenbeck, die met Een handvol sneeuw de prijs voor Europese Roman van het Jaar in 2015 geeft er dinsdagochtend een lezing in boekhandel Iwema.
Daarna kan je op de fiets terug naar Groningen waar Jelle Brandt Corstius zijn boek As in tas signeert bij Van der Velde, locatie A-kerkhof.
Liefhebbers van Jan Brokken kunnen dinsdagavond nog naar Borger.

Woensdag 16 maart
We blijven vandaag in stad. Atte Jongstra signeert zijn nieuwe roman Aan open zee in Van der Velde, locatie A-kerkhof.
In de Wielewaal en Groenlingflats worden aan het begin van de avond twee kunstwerken onthuld waarin gedichten van Rense Sinkgraven en Kasper Peters zijn verwerkt.
In boekhandel Godert Walter zal Rob Riemen een lezing geven over De terugkeer van Europa.

Donderdag 17 maart
Schrijver en kunstenaar Aafke Steenhuis is donderdagmiddag te gast bij het Groninger Forum en zal door Rense Sinkgraven geïnterviewd worden.
Sietse van der Hoek is te gast bij Van der Velde, locatie A-kerkhof om te vertellen over Alles klar/Nederland-Duitsland van A tot Z. De collega’s van Van der Velde, locatie Grote markt, verwelkomen deze dag Fallada biograaf Anne Folkertsma.
Het Groninger Forum organiseert ‘s avonds weer een lezing in de reeks Mijlpalen in de literatuur. Deze keer bespreken Coen Peppelenbos en Roos Custers Het jongensuur van Andreas Burnier.
In de Kroeg van Klaas kan je terecht bij de Prozaclub, maandelijks brengen een aantal Groningse schrijvers nieuw werk ten gehore.

Vrijdag 18 maart
Vandaag is Esther Gerritsen, schrijver van het boekenweekgeschenk, in Groningen. Ze zal signeren in Haren en ‘s avonds zal Louis Stiller haar interviewen in het Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat.
Liefhebbers van Geert Mak kunnen vrijdagavond nog naar Zuidhorn.

Zaterdag 19 maart
Niet alleen de Boekenweek is in maart, de Dag van de Grunneger toal vindt ook altijd in de dialectmaand plaats. Van 11.00 uur tot 16.00 uur vinden er talloze activiteiten plaats in de Groninger Archieven.

In de Van der Velde, locatie Grote markt, zal Jerker Spits een minicollege Duitse cultuurgeschiedenis geven.
Altijd al een echte Jan Cremer of Heleen van Rooyen aan de muur willen hangen? Het Groninger Forum veilt de expositie Dubbeltalent: de rijke buit en er staan ook optredens van A.L. Snijders, Titi Zaadnoordijk, Martijn den Ouden en René Albertsop het programma.
In Simplon wordt zaterdagavond een benefiet voor het Hamelhuys georganiseerd. Vier bands en de dichters Kasper Peters, Richard Nobbe, Lilian Zielstra en Philip Rozema zullen optreden om geld in te zamelen voor het inloop-huis voor (ex-) kankerpatiënten en hun naasten.

Zondag 20 maart
Zondagmiddag wordt in galerie Contra de expositie met panorama schilderijen van Trees van der Velden geopend met optredens van Ton Peters, Kasper Peters, Fieke Gosselaar, Tjitse Hofman en muziek van Melvin Bonnet.

De boekenweek komt hiermee ten einde, maar iedereen die onze agenda bekijkt kan zien dat er nog genoeg mooie optredens op het programma staan.

Foto Wielewaal: Door Wutsje / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10207841