Vrijdag 17 november zal de Vlaamse schrijver David van Reybrouck de 35e Van der Leeuw-lezing geven. De lezing heeft als titel ‘Populisme en de dekolonisatie van Europa’. Als coreferent zal Buitenhof presentatrice Marcia Luyten optreden. Tot slot zal Freek de Jonge spreken over de invloed van Gerardus van der Leeuw op zijn vader en op hun gezin. De kaartverkoop zal eind september van start gaan.

Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. In 2010 brak hij door met het boek Congo: een geschiedenis waarvoor hij de AKO Literatuurprijs en de Libris Geschiedenis Prijs ontving. Van Reybrouck is ook bekend van zijn essay Tegen verkiezingen (2013) en het boekenweekessay Zink dat hij in 2016 schreef. Marcia Luyten (1971) was correspondent in Oeganda en Rwanda en publiceerde het boek Het geluk van Limburg (2015).

De Van der Leeuw-lezing vindt sinds 1983 jaarlijks plaats in de Martinikerk en is vernoemd naar theoloog en minister Gerardus van der Leeuw (1890-1950). De lezing is een initiatief van de provincie, stad, de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, de Hanzehogeschool, de Volkskrant en Stichting Martinikerk Groningen.

De Volkskrant berichtte op 9 juni al over de lezing. De foto van Van Reybrouck is gemaakt door Stefan Vanfleteren

 

David van Reybrouck geeft Van der Leeuw-lezing

Geplaatst: ma, 26 juni 2017