Vrijdag 11 oktober hebben de commissaris van de Koning René Paas en de kinderen van cbs De Wegwijzer in het kader van de Kinderzwerfboek Provincie Estafette vele kinderboeken laten zwerven. De heer Paas vindt dat alle kinderen leuke boeken moeten kunnen lezen. Hij riep vandaag iedereen in zijn provincie op om ook in de kast te kijken en kinderboeken te laten zwerven. “Het leuke van lezen is, dat er heel veel keus is. Dus als je een keer aan een boek begint en je denkt al snel dat het niets voor je is, pak je gewoon een ander. Zwerf net zo lang totdat een verhaal je te pakken heeft! Want boeken mogen zwerven, maar lezers ook.” aldus de heer Paas.

Nog steeds verlaat meer dan 10% van de kinderen de basisschool met een taalachterstand. Eén van de oorzaken van een taalachterstand bij kinderen is dat ze onvoldoende lezen.In Nederland wonen zo’n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar die thuis te weinig leesboeken hebben. Leeskilometers maken is ontzettend belangrijk. Kinderen die 15 minuten lezen per dag, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Boeken lezen zorgt voor een grotere woordenschat en stimuleert tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Wat de kans op een goede toekomst aanzienlijk vergroot. Eerder dit jaar ontving Kinderzwerfboek daarom een bijdrage van de VriendenLoterij zodat  meer kinderen leuke boeken kunnen lezen.

Kinderzwerfboek Provincie Estafette

Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp, is in april 2019 de Provincie Estafette gestart in Drenthe. De komende twee jaar zal Kinderzwerfboek alle provincies bezoeken. De commissaris van de Koning van de betreffende provincie roept samen met Kinderzwerfboek iedereen in de provincie op om boeken uit zwerven te sturen. De heer Paas heeft vandaag het spreekwoordelijke “stokje/boekje” overgedragen aan zijn collega in Zeeland, de commissaris van de Koning Han Polman.

Oproep: laat ook boeken zwerven!

Doe mee en laat je kinderboeken zwerven op een zelfgekozen plek of in een van de 62 KinderzwerfboekStations in de provincie Groningen. Deze vind je bij o.a. scholen, buurthuizen, kinderenboerderijen en speeltuinen. Je kan hier een leuk boek uitzoeken om zelf te lezen. Ook kan je hier jouw gelezen boeken brengen zodat een ander kind ze kan lezen. Plak dan eerst een zwerfsticker op de boeken. Kijk voor het aanvragen van stickers of het zoeken van een Station op www.kinderzwerfboek.nl.

Foto: Ruthger Schoonderbeek

Commissaris van de Koning René Paas roept iedereen in de provincie Groningen op om kinderboeken te laten zwerven

Geplaatst: za, 12 oktober 2019