“Ik lees graag, maar kom er meestal pas echt aan toe tijdens vakanties. In 2010 was ik voorzitter van de BNG Literatuurprijs. Dat was een goede en leuke manier om veel te lezen. De winnaar moest een jonge en talentvolle schrijver zijn. Unaniem kozen we voor de Nederlands-Uruguayaanse schrijfster Carolina Trujillo en haar roman ‘De terugkeer van Lupe Garcia’. Dat boek wil ik als mijn favoriet voordragen.

Burgemeester Rehwinkel

Het leest als een trein en dat vind ik belangrijk: schrijvers die ogenschijnlijk gemakkelijk bladzijde na bladzijde volpennen en je weten te boeien en te verrassen. Iris Murdoch kon dat en ik vind dat ook bij Tommy Wieringa en Jonathan Safran Foer. Ik houd van originaliteit en verrassing, niet alleen bij schrijvers maar ook bij politici. Ik hoef het niet met ze eens te zijn, als ze me maar uitdagen. Daarom had ik weinig met Rita Verdonk, maar was ik gefascineerd door Ayaan Hirsi Ali.

‘De terugkeer van Lupe Garcia’ speelt in een willekeurig Latijns-Amerikaans land en gaat over hoe men afrekent met een rechtse dictatuur. Het is heel onderhoudend en sfeervol geschreven. Niet patserig, zo van: zie mij eens de ene na de andere mooie zin op papier zetten. Het is een verhaal dat je meeneemt naar warme oorden en je confronteert met de vraag: hoe ga je om met een dictatoriaal verleden? Het laat zien hoe een land getekend is door zijn verleden. Zoals de decembermoorden in Suriname hun sporen tot in lengte van jaren nalieten.

Carolina Trujillo heeft een origineel verhaal in prachtig Nederlands verpakt. Dat vind ik extra knap, dat zij zo vaardig is geworden in een nieuwe taal.”

De Groningse burgemeester Peter Rehwinkel geeft het stokje door aan ex-topsporter en multitalent Margriet de Schutter:
“Zij is net als Carolina Trujillo een jong talent. Ze zit in de City of Talent-groep en maakte een prachtige documentaire over haar carrière als shorttrack-schaatser.”

Interview: Guus Termeer

Burgemeester Peter Rehwinkel: Carolina Trujillo – De Terugkeer van Lupe Garcia (2009)

Geplaatst: di, 13 maart 2012