Tot 1 januari 2020 kunnen uitgevers weer boeken insturen voor de jaarlijkse prijs voor het Beste Groninger Boek. De prijs wordt uitgereikt door Stichting NOORDWOORD in samenwerking met Forum Groningen. De jury staat deze keer onder voorzitterschap van burgemeester Koos Wiersma van Appingedam.
De feestelijke uitreiking vindt plaats op 15 maart 2020, de laatste zondag van de Boekenweek.

De prijs voor het Beste Groninger Boek kent twee categorieën: fictie en non-fictie en wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door de Stichting NOORDWOORD (voorheen Stichting Literaire Activiteiten Groningen), in samenwerking met Forum Groningen. De prijs werd in 2019 gewonnen door Auke Hulst en Peter Middendorp (fictie) en Sander de Hosson (non-fictie). Eerdere winnaars zijn o.a. Nhung Dam, Karin Sitalsing, Tonnus Oosterhoff, Barbara Stok, Herman Sandman, Siemon Reker en Stichting Oude Groninger Kerken.

De feestelijke uitreiking vindt plaats op 15 maart 2020, de laatste zondag van de Boekenweek. Naast de uitgebreide media-aandacht voor de genomineerde en winnende boeken, bestaat de prijs voor de winnende auteurs uit een kunstwerk in gelimiteerde oplage.

Boeken die door uitgevers kunnen worden ingezonden moeten voor het eerst in drukvorm zijn verschenen in 2019 en zijn geschreven door een schrijver die in de provincie Groningen woont òf het boek speelt zich af in Groningen of gaat over Groningen.

De jury bestaat dit jaar uit: Douwe van der Bijl (jarenlang bibliothecaris bij de Openbare Bibliotheek, daarna Forum Bibliotheek in Groningen), Iris van den Brand (geschiedenisdocent en betrokken bij de Verhalen van Groningen), Christiaan Klasema (bewoner-eigenaar van landhuis Oosterhouw, cultureel centrum in Leens, het voormalige huis van de dichter C.O. Jellema), Annette Timmer (jarenlang het gezicht van RTV Drenthe en organisator van het literaire festival Zomerzinnen).Voorzitter is Koos Wiersma, burgemeester van Appingedam en fervent lezer.

De jury stelt uit de ingezonden boeken een shortlist samen en kiest hieruit voor beide categorieën de winnaar.Meer informatie over de prijs en de inzendprocedure op www.noordwoord.nl/bestegroningerboek

Burgemeester Koos Wiersma van Appingedam juryvoorzitter Beste Groninger Boek 2020

Geplaatst: do, 17 oktober 2019