De Groningse kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp en de Vlaamse illustrator Sebastiaan Van Doninck hebben de Boekenpauw gewonnen met hun prentenboek De fantastische vliegwedstrijd. De Boekenpauw is een jaarlijkse Vlaamse boekenprijs voor het best geïllustreerde kinder- of jeugdboek uit het voorafgaande jaar. De prijs kan je vergelijken met het Gouden penseel. De winnaar ontvangt een bedrag van €2500,- en een trofee. De Boekenleeuw, voor het beste Nederlandstalige jeugdboek ging naar Bette Westera voor Uit elkaar.

De fantastische vliegwedstrijd is een prentenboek waarin een vliegwedstrijd voor vogels wordt beschreven. Tien teams gaan van start. Maar tijdens de race komen de deelnemers één voor één in de problemen. Team Flamingo komt niet van de grond, Team Havik verlaat het toestel met de schietstoelen en Team Struisvogel-Pinguïn stort neer! Wat is hier aan de hand? En waarom komt Team Kip als enige níét in de problemen?

Van Doninck noemt de prijs op facebook “een kroon op 40 jaar werk. Tekenen, zoeken, schrappen, opnieuw beginnen, vertellen en illustreren.” Ook bedankt hij Tjibbe Veldkamp voor “de slimme voorzet en de flitsende vaart in zijn zinnen.”

Voor de Boekenpauw waren ook Hup Herman van Yvonne Jagtenberg, Klein verhaal met een hart van Pieter Gaudesaboos (geschreven door Elvis Peeters en Vissenkind van Astrid Verplancke (geschreven door Tim Gladdines) genomineerd.

Boekenpauw voor Sebastiaan Van Doninck en Tjibbe Veldkamp

Geplaatst: ma, 2 november 2020