‘Hemelse mevrouw Frederike’, de biografie van F. Harmsen van Beek (1927-2009) die begin november verscheen is de afgelopen weken lovend ontvangen. Biografe Maaike Meijer geeft veelvuldig lezingen en bezoekt deze maand ook tweemaal de stad Groningen. Op zondag 18 november geeft ze een lezing bij boekhandel Van der Velde aan het A-kerkhof en op zondag 25 november is ze te gast bij de talkshow Onder de vulkaan in het Grand Theatre.

F. Harmsen van Beek wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze betoverende korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator. Frederike Martine ten Harmsen van der Beek, ‘Fritzi’, werd lang afgeschilderd als spilzieke ‘flodderdiva’. In de Volkskrant stelt Aleid Truijens dat: ‘Maaike Meijer slaagt glansrijk in het ontrafelen van de Fritzi-mythe. Het leven van Frederike Harmsen van Beek was gecompliceerder, banaler en pijnlijker dan het kunstenaarssprookje wilde.’

Boekhandel van der Velde verwelkomt Maaike Meijer op zondag 18 november in de vestiging aan het A-kerkhof 45-47. Van 14.30 tot 15.30 uur geeft ze een lezing over F. Harmsen van Beek. De toegang is vrij, maar er dient gereserveerd te worden via akerkhof@boekhandelvandervelde.nl of 050-3125593.

Bij de talkshow Onder de vulkaan staat zondag 25 november de gelijknamige roman van Malcolm Lowry centraal. Peter Bergsma vertaalde het boek naar het Nederlands en wordt daarover geïnterviewd. Glaskunstenaar Bernard Heesen stak ooit zijn stalen blaaspijp in de lava van de Etna en is om die reden uitgenodigd. F. Harmsen van Beek was ooit lid van de Fuji Art Association waar bekende Groningse kunstenaars en schrijvers toe behoorden en Maaike Meijer zal toelichten hoe het onder die vulkaan was. Na afloop van de talkshow wordt de film Under the volcano (112 minuten, niet-ondertiteld) vertoond. Kaartjes kosten € 8,50 en zijn bij het Grand Theatre te koop.

Foto Henk Veenstra: Maaike Meijer op Het Grote Gebeuren 2018

 

Biografe Maaike Meijer in Groningen

Geplaatst: di, 13 november 2018