Het Belcampo Stipendium, de tweejaarlijkse schrijfopdracht voor een jonge schrijver of dichter verbonden aan de provincie Groningen, wordt vervangen. De Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen hebben ingestemd met een nieuwe invulling van de provinciale cultuurprijzen per 2019. Het Belcampo Stipendium en de Post Middendorp Opdracht, een tweejaarlijkse documentaire-fotografieopdracht, worden vervangen door een breder opgezette Groninger Talentprijs voor alle culturele disciplines. Nieuw is ook een Groninger Cultuurprijs voor amateurs.

Schrijver Erik Nieuwenhuis is naar nu blijkt de laatste winnaar van het Belcampo Stipendium. In 2016 kreeg hij de opdracht een novelle te schrijven wat resulteerde in de novelle Ergens op het eind (2017). In 1995 werd het stipendium voor het eerst toegekend aan Louis Stiller waarna het stipendium nog tienmaal werd toegekend aan auteurs als Nanne Tepper, Anneke Claus, Jan Glas, Nyk de Vries, Coen Peppelenbos en Ronald Ohlsen. De schrijfopdracht was afwisselend bestemd voor een dichtbundel, een novelle of een essay. De auteur kreeg € 3500,- en een bedrag van € 6500,- was bestemd voor de uitgave.

De Groninger Cultuurprijs, in 2015 voor het laatst uitgereikt aan Performing Arts Festival Noorderzon, blijft bestaan en richt zich op professionals. De Cultuurprijs voor amateurs zal samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds worden opgezet.

Belcampo Stipendium wordt vervangen

Geplaatst: vr, 12 oktober 2018