Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak water’ buigen over grensgebieden in de literatuur. Daarnaast verzorgt hij voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges.

Programma

In zijn werk zoekt Auke Hulst altijd de grens op: de grens tussen disciplines – literatuur, muziek, graphic novel, fotografie, poëzie en essayistiek –, tussen genres, maar ook tussen intuïtie en verstand en tussen engagement en isolement. Aan de hand van zijn eigen werk en dat van anderen geeft hij zijn visie op de functie en betekenis van literatuur, de rol van het landschap als decor en metafoor en de kruisbestuiving tussen muziek en literatuur.

Auke Hulst

Auke Hulst (Hoogezand-Sappemeer, 1975) is schrijver en muzikant. Hij debuteerde in 2006 met Jij en ik en alles daartussenin en brak door naar een groter publiek met de autobiografische roman Kinderen van het Ruige Land (2012), dat gaat over zijn gecompliceerde jeugd in het Groningse buurtschap Denemarken. Vervolgens verschenen het dystopische Slaap zacht, Johnny Idaho (2015) en En ik herinner me Titus Broederland (2016). Zijn meest recente publicatie is het reisboek Motel Songs (2017), dat vergezeld gaat van een album opgenomen in motelkamers. Naast schrijver is Hulst voorman van de Nederlandse popformatie De Meisjes, essayist en literatuurcriticus voor NRC Handelsblad.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman, Marjoleine de Vos, Joost de Vries en Ellen Deckwitz.

De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.

Foto: Auke Hulst op Het Grote Gebeuren – Henk Veenstra

Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

Geplaatst: di, 13 maart 2018