Stichting Literaire Activiteiten Groningen presenteert een prachtig dubbelprogramma op zondagmiddag 17 september van 15.00 – 17.00 uur in de Synagoge Groningen, Folkingestraat 60.

Voorverkoop klik hier

  • Schrijver en kunstenaar Armando (1929) en topaccordeonist Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) zullen samen het podium van de Groninger Synagoge betreden. Tijdens de voorstelling ‘Ik hoorde dat er geluisterd werd’ leest Armando voor uit eigen poëzie en proza en speelt Oleg Lysenko op bayan (Russische knopaccordeon) muziek van Victor Vlasov, Piotr I. Tsjaikovski, Jerzy Petersburski, Vittorio Monti en Igor Strawinsky.
  • Aan de hand van fragmenten uit zijn oorlogsdagboek ‘In Depot’ en brieven, brengt Elisabeth Oets, mezzo-sopraan, een hommage aan haar opa Philip Mechanicus (1889 – 1944). Ze vertelt zijn levensverhaal vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief. Elisabeth Oets doorweeft haar verhaal met liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in concentratiekamp Theresienstadt. Zij verklanken de angst, het verlangen en de hoop, die ook in het dagboek van Philip Mechanicus zo sterk naar voren komen. Oets wordt begeleid op piano door Mi Ying Chen.

 

Armando (1929) is een hedendaagse uomo universale. Hij is een kunstenaar die zijn gedachtegoed verbeeldt in vele disciplines. Armando is schilder, tekenaar, beeldhouwer en etser. Maar hij is ook schrijver, filmer, theatermaker en tot 2003 violist. Armando groeide op in het Amersfoort van de Tweede Wereldoorlog.

De oorlogsjaren bepaalden zijn beeld van de mens en vormen de inspiratiebron voor zijn artistieke oeuvre. Armando’s fascinatie voor de tragiek van de mens in een onverschillig landschap wordt in vele disciplines en motieven uitgewerkt. In het werk komen machthebbers, daders en slachtoffers voor. Ondanks de zwaarte van zijn thematiek en de melancholische grondtoon van zijn oeuvre, raakt Armando in zijn theaterwerk, sprookjes en verhalen een lichtere, absurdistische, zelfs humoristische snaar.

Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) volgde zijn opleiding aan het muziekcollege van Poltava, waarna hij een beurs won voor de vermaarde Tchaikovsky Nationale Muziek Academie in Kiev.

Na zijn afstuderen in 1999 zette hij zijn studie voort aan de Messiaen Academie in Nederland. Vervolgens specialiseerde hij zich in Argentijnse tango op bayan en bandoneon aan het Rotterdamse Conservatorium. Oleg heeft o.a. gespeeld met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, samen met de Russische bariton Dmitry Hvorostovsky. Hij trad op voor de AVRO op radio 4 en bij het VPRO televisieprogramma Vrije Geluiden. Oleg heeft een voorliefde voor genre-overschrijdende projecten waarbij beeldende kunst, literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elkaar overvloeien. Naast Armando trad hij ook op met de schrijvers Stefan Brijs en Stefan Hertmans.

Elisabeth Oets en Mi Ying Chen werkten lange tijd bij de Nederlandse Reisopera en vormen al een aantal jaren een veelgevraagd duo. De voorstelling Philip Mechanicus, wachten op transport was o.a. te zien in Kamp Amersfoort, Sjoel Brielle, Synagoge Delft, Etty Hillesum Centrum en in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In april 2015 traden zij live voor TV op bij de herdenking van Kamp Westerbork en de voorstelling werd dit jaar op 4 mei opgevoerd in het Holocaust Museum Amsterdam.

Elisabeth Oets studeerde solozang bij Udo Reinemann en studeerde cum laude af aan het conservatorium in Utrecht.

Mi Ying Chen studeerde af aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam voor piano en dwarsfluit en produceerde en regisseerde verschillende operaproducties.

Interviews verschenen o.a. in het Nieuw Israëlisch Weekblad (door Salomon Bouman), in de MZZL en in dagblad Tubantia en Het Parool.

Foto’s Armando: Jef Van Eynde.

Armando & muziek van Oleg Lysenko, Elisabeth Oets en Mi Ying Chen

Geplaatst: ma, 4 september 2017