Maandagavond 4 februari geeft de Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog een voordracht tijdens de Stadsdichteravond in het Grand Theatre. Bovendien interviewt Margriet van der Waal voorafgaande de Stadsdichteravond deze bekende dichteres en winnaar van onder andere De Gouden Ganzenveer 2018. Andere dichters die optreden tijdens de Stadsdichteravond zijn Carmien Michels en Ingmar Heytze. De muziek wordt verzorgd door de band Luchtman. De avond wordt afgesloten met de bekendmaking van de nieuwe stadsdichter, die het stokje zal overnemen van Lilian Zielstra.

Antjie Krog

Antjie Krog debuteerde in 1970 op achttienjarige leeftijd met de bundel Dogter van Jefta. In de daaropvolgende jaren publiceerde ze vele boeken. Naast poëzie schreef ze ook het indrukwekkende relaas De kleur van je hart (2000) over de Waarheids- en Verzoeningscommissie die na de apartheid werd opgericht en waarvan ze als journalist verslag deed.

Inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika. Haar poëzie is persoonlijk, zintuiglijk en sterk geëngageerd: Krog dicht over het moederschap en het ouder worden, maar ook over de diepe verbondenheid en de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar land. 

In 2015 verscheen bij Podium de bundel Medeweten waarover Remco Campert opmerkte dat ‘Antjie Krog Nobelprijs-waardig is’. Eind 2017 verscheen de bundel Waar ik jou word, de 25 gedichten van Antjie Krog die iedereen gelezen moet hebben en in 2018 verscheen Hoe alles hier verandert waarin haar drie non-fictie boeken samen werden gebracht.

Interview

Margriet van der Waal, hoogleraar Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis zal Antjie Krog voorafgaande de Stadsdichteravond interviewen over haar werk en inheemse Zuid-Afrikaanse poëzie. Vervolgens geeft Krog een voordracht uit eigen werk op de Stadsdichteravond zelf.

Informatie

Het interview met Antjie Krog en de Stadsdichteravond vinden plaats in het Grand Theatre aan de Grote Markt 35. Wie de twee programma’s wil bijwonen dient voor beiden een kaartje te reserveren. Voor meer informatie over de Poëzieweek in Groningen: slaggroningen.nl/poezieweek.

Antjie Krog komt naar Groningen

Geplaatst: do, 10 januari 2019