De Groningse kinderboekenschrijver Annejoke Smids is met haar boek Bloedzusters genomineerd voor de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek. De prijs werd in 2002 ingesteld door het Historisch Nieuwsblad en is sindsdien twaalf keer uitgereikt. In de even jaren wordt de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder. De bekendmaking van de winnaar is op 16 september 2017 in Archeon.

De genomineerden voor de Thea Beckmanprijs 2017 zijn:

  • Jan Heerze – Gevaarlijk geheim
  • Marian Hoefnagel – Romeinse tweeling
  • Marjolein van Rest – Weg 
  • Rob Ruggenberg – Haaieneiland
  • Annejoke Smids – Bloedzusters

Bloedzusters (2017) speelt in het oude Egypte 33 jaar voor Christus. Na de plotselinge dood van haar ouders wordt de achttienjarige Satamon farao. Plotseling is alles veranderd. Als Satamons zusje Djeme wordt benaderd door een man die beweert dat haar ouders zijn vermoord en dat iemand in het paleis daar achter zit, gaat Djeme met haar trouwe bediende Kaj op onderzoek uit.

De winnaar ontvangt op 16 september een geldprijs van €1.000 en een oorkonde.Studenten van de Willem de Kooning academie maken korte animaties van de boeken op de shortlist die voor de uitreiking getoond zullen worden.

Annejoke Smids genomineerd voor de Thea Beckmanprijs

Geplaatst: vr, 30 juni 2017