Op zaterdagavond 21 juni werd voor de derde keer de Kinderdichter van Groningen gekozen. Een zestal scholen deed mee en uit een grote stapel gedichten zijn er elf finalisten gekozen die tijdens de verkiezingsavond gingen strijden om de felbegeerde titel van Kinderdichter. Zo habben zij allemaal twee zelfgeschreven gedichten voorgedragen.

De finalisten werden beoordeeld door een vakkundige jury, bestaande uit voorzitster Renée Luth (dichteres), Didy Pijpker (docente), Herma Zonnenberg (jeugdbibliothecaresse), Ingeborg van den Bovenkamp (Groningse kinderboekhandel) en Ties Leenstra (tweede Kinderdichter). Aan het einde van de avond hebben zij Amy Campbell tot nieuwe Kinderdichter van Groningen benoemd.

Haar gedicht “Verliefd” en haar interview toonden, volgens de jury, een sterk gevoel voor humor: ‘“Op het einde een smak” kon bijvoorbeeld als smakken tijdens het eten of als een kus worden gelezen. Dat is een knap woordgrapje. Haar gedichten zijn ook erg beeldend en ontroerend. De jury kon zich goed inleven in haar gedichten en zag het helemaal voor zich. Ook hadden de gedichten een duidelijke link met het leven in de stad. De jury was bovendien erg onder de indruk van de zin” ruikende bloemen als badschuim”. Dat is een zin waar de meeste professionele dichters jaloers op kunnen zijn!’

Amy’s voorganger Ties Leenstra sloot zijn jaar als kinderdichter af met een optreden tijdens de finale.

Amy zal het komende jaar de titel van de Kinderdichter van Groningen dragen. Haar eerste optreden staat al gepland. Zo zal zij op 27 augustus haar winnende gedicht overhandigen aan burgemeester Vreeman. Daarnaast zal Amy elk kwartaal een nieuw gedicht schrijven ter publicatie.

Op de website van het poëziepaleis is meer informatie te vinden over de Kinderdichter van Groningen.

Amy Campbell nieuwe Kinderdichter van Groningen

Geplaatst: vr, 4 juli 2014