In 1985 maakte de dichter/ schilder Lucebert een wandschildering in de pas opgeleverde vestiging van het Rölingcollege aan de Melisseweg 2. Nu moet de wandschildering Vrede is eten met muziek dringend gerestaureerd worden. Een drietal oud-leraren voert al enige tijd actie om de bijzondere wandschildering in het huidige Werkmancollege te behouden.

Het kunstwerk van 2,5 bij 6,8 meter is aangebracht op een muur in de schoolkantine en stond bloot aan ‘kauwgom, pindakaasboterhammen en ondefinieerbare viezigheid’. De restauratie moet 20.000 euro kosten en het is de bedoeling dat er dan ook een glazen of plastic voorzetwand wordt geplaatst om het werk beter te kunnen beschermen. De eigenaar van het gebouw, de Openbaar Onderwijsgroep Groningen, heeft helaas niet de middelen om de restauratie te bekostigen, maar ondersteunt het initiatief van harte.

De oud-docenten, die ook betrokken waren bij de totstandkoming van de wandschildering, begonnen in maart 2012 met hun actie. In november besteedden diverse media aandacht aan hun actie. Verscheidene instanties gaven al geld en advies. Momenteel wordt gekeken of crowdfunding een optie is.

Het Werkmancollege plaatste op haar site een aantal artikelen. Via een weblog kunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven en sinds kort is er ook een facebookpagina.

Wie niet kan wachten tot het crowdfundingproject van start gaat kan een bijdrage overmaken naar: bankrekening 44.86.80.122 ten name van Stichting Openbaar Onderwijs Groep Groningen, onder vermelding van Kunstwerk Lucebert, projectnummer 120254.

 

Actie om wandschildering Lucebert te behouden

Geplaatst: vr, 18 januari 2013