Vanmiddag (17 november) maakte juryvoorzitter Michel de Vries de winnaars bekend van de prijs van Het Beste Groninger Boek 2012. De jury verkoos Liefde, liefde en nog eens liefde van Mariken Jongman tot het Beste Groninger Boek in de categorie fictie. In de categorie non-fictie won 400 jaar veenkoloniën – Strepen aan het water van auteur Harm van der Veen en kunstschilder Geert Schreuder.

Beide winnaars kregen van presentator Anton Brand een door Dolf Verlinden vervaardigd kunstwerk met een gedicht van Nyk de Vries dat door Nick ter Wal met de hand was gezet.

De driekoppige jury bestond dit jaar uit Liesbeth Annokkee (schrijver en schrijfdocent), Henk Harbers (universitair docent Duitse taal en literatuur en mede-organisator Spraakmakende Boeken) en Michel de Vries (antiquariaat Berger en de Vries). Zij maakten een keuze uit ruim veertig inzendingen. Hiervan kwamen er tien op de shortlist terecht:

In de categorie fictie dongen mee Vuurbom. De geschiedenis van een vriendschap (Harm de Jonge), Liefde, liefde, nog eens liefde (Mariken Jongman), Juttersjong (Sanne Parlevliet), Het boek ont (Anton Valens) en Here weg (Jan Veenstra).
Voor de categorie non-fictie werden genomineerd Jan Altink – Iconen van het Groningerland (Groninger Museum), Echte boer zoekt dito vrouw (Eva-Anne Le Coultre), Het ruisen van de tjemara’s (Ciska Feekes), Abe Kuipers (Auke Kuipers en Stijn Hooijer) en Veenkoloniën. Strepen aan het water (Harm van der Veen/Geert Schreuder).

De prijs voor het Beste Groninger Boek werd voor de vierdemaal uitgereikt. In de categorie fictie wonnen achtereenvolgens Herman Franke met Zoek op liefde (2009), Bennie Roeters met Gagarins engelen (2010) en Herman Sandman met De dronken rechtsbuiten en andere helden uit het amateurvoetbal (2011).
In de categorie fictie ging de prijs naar Zeedijken in het noorden (2009), Ooit gebouwd voor altijd, 40 jaar Stichting Oude Groninger Kerken (2010) en Steeds simpeler, steeds geconcentreerder. Martin Tissing 75 jaar.

Het juryrapport kunt u hier lezen –> Juryrapport beste Groninger boek 2012

 

Winnaars prijs voor Het Beste Groninger Boek bekend

Geplaatst: za, 17 november 2012