Donderdagavond 9 mei viert Spraakmakende Boeken haar 25 jarig bestaan. Die avond zullen vijf organisatoren van de lezingenreeks korte lezingen geven over de ontwikkeling van de literatuur in de afgelopen 25 jaar in verschillende taalgebieden. Verscheidene literaire werken die in het verleden zijn besproken zullen hierbij worden aangehaald.

De vijf minilezingen

  • Dr. Sandra van Voorst: Van ‘echt gebeurd’ tot ‘vensters op de wereld’. 25 jaar Nederlandse literatuur in Spraakmakende boeken
  • Dr. Els Jongeneel: Van postmodernisme naar neorealisme. Vijfentwintig jaar spraakmakende literatuur in Frankrijk en Italië
  • Dr. Sander Brouwer: Wat te doen…? met pulp, porno en poen. De veranderende status van literatuur in Oost-Europa
  • Dr. Henk Harbers: De terugkeer van de geschiedenis. Duitstalige literatuur na de val van de muur
  • Prof.dr. Barend van Heusden: Inzicht alleen is niet voldoende: voorbij de roman in Engelstalige literatuur

Het programma begint donderdagavond 9 mei om 19.30 uur in de Offerhauszaal in het Academiegebouw aan het Broerplein. Na de lezingen wordt het programma voortgezet in de Spiegelzaal en kunnen bezoekers een boekje krijgen met de teksten van de lezingen.

In het kader van het vijfde lustrum van Spraakmakende Boeken organiseert de Universiteitsbibliotheek een tentoonstelling met de titel “25 jaar lezingenserie Spraakmakende Boeken. Van postmodern naar geëngageerd”.

In de UB zijn er in de verschillende vitrines op alle vier etages exemplaren te zien van in de lezingen in de afgelopen 25 jaar besproken boeken, soms verlucht met foto’s van de schrijver en ander materiaal. De vier verdiepingen hebben elk een eigen thema. Deze tentoonstelling is nog tot woensdag 15 mei te bezoeken.

Foto: Wikipedia.