Kees van der Hoefprijs

De Kees van der Hoefprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die de afgelopen jaren een bijdrage van betekenis heeft geleverd aan het literaire klimaat in Groningen. De prijs is vernoemd naar de culturele duizendpoot die in de jaren ’60 en ’70 een cultstatus verwierf in de stad. Op verzoek van de bedenkers van de prijs heeft NOORDWOORD (voorheen Stichting Literaire Activiteiten Groningen) in 2016 het initiatief overgenomen. Kees van der Hoef overleed op 8 maart 2018, enkele dagen voor de uitreiking van ‘zijn’ prijs aan Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage.

Kees van der Hoef Ereprijs 2019 voor Anton Brand

Bij gelegenheid van het tienjarige bestaan van de Stichting Literaire Activiteiten Groningen werd op zondagmiddag 31 maart 2019 een extra prijs uitgereikt aan Anton Brand: hij ontving de Kees van der Hoef Ereprijs. De laudatio werd uitgesproken door voorzitter Rob Pronk, die vervolgens de prijs, een bronzen sculptuur van beeldend kunstenaar Heleen Kater, overhandigde aan de compleet verraste winnaar.

Anton Brand zet zich al tientallen jaren in voor de letteren in Groningen. Hij was mede-oprichter van Stichting Literaire Activiteiten Groningen (tegenwoordig NOORDWOORD), waarvan hij van 2009 tot 2018 bovendien voorzitter van was. Ook was hij mede-oprichter en vijfentwintig jaar lang voorzitter van de Van der Leeuwlezing. Bestuurswerk deed hij daarnaast voor Noorderzon, Doe Maar Dicht Maar en de Dag van de Architectuur. Hij blijft actief als voorzitter van de Noordelijke afdeling van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Van zijn hand verschenen meerdere boeken bij uitgeverij Passage.

beste Groninger boek 2019

Eerdere winnaars van de Kees van der Hoefprijs

  • Kees van der Hoef (2008)
  • Tsead Bruinja (2009)
  • Coen Peppelenbos (2010)
  • Café Marleen (Marleen Vermooten en Jan Strikwerda) (2015)
  • Stichting Poëziepaleis (2016)
  • Anton Scheepstra (Uitgeverij Passage) (2018)