Tamsin Calidas schreef Ik ben een eiland over de zeventien jaar die ze doorbracht op een Schots eiland. Eerst met haar man, later alleen met haar hond. Ruige omstandigheden, niet geaccepteerd door de lokale bevolking, eenzaam. Een prachtig memoir over eenzaamheid, de kracht van de natuur en veerkracht.

Tamsin Calidas is een dertiger met een baan in de media, die in de hippe Londense wijk Notting Hill woont. Zij en haar man besluiten hun leventje in de stad te verruilen voor het ruige en onbekende van een klein Schots eiland in de Hebriden. Ze gaan er schapen fokken. Landelijk, rustig en idyllisch, is het beeld dat ze voor ogen hebben.

Maar het blijkt allerminst idyllisch. De gesloten eilanders zitten helemaal niet te wachten op de komst van zo’n stel stedelingen, het kind waarnaar ze verlangden komt maar niet, het weer is onstuimig en het leven zwaar. Hun huwelijk overleeft de storm niet en loopt op de klippen. En dat is nog maar het begin van de pure, bittere ellende die Calidas zal  doormaken.

Naarmate de tijd verstrijkt verliest Calidas zich meer en meer in het landschap om haar heen, en het is precies die natuur die verlossing brengt.

 

Tamsin Calidas

Geplaatst: vr, 17 december 2021