Met Nino Haratischwili presenteren we opnieuw een auteur waarvan we trots zijn dat ze bij ons op Het Grote Gebeuren aanwezig is. Abdelkader Benali gaat met haar in gesprek over haar romans Het achtste leven (voor Brilka) en De kat en de generaal.
Nino Haratischwili (1983, Tbilisi) is romancier, toneelschrijver en regisseur. Ze is thuis in twee talen, schrijft sinds haar twaalfde zowel in het Duits als in het Georgisch. Haar debuutroman Juja werd genomineerd voor de Deutscher Buchpreis en Het achtste leven (voor Brilka) won de Independent Publishers’ Hotlist Prize. Haar nieuwe roman De kat en de generaal ligt inmiddels in de boekhandels.
In Nederland is ze vooral bekend door Het achtste leven (voor Brilka), lovend besproken, veel verkocht en populair.

Het achtste leven (voor Brilka) is een familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze de dramatische geschiedenis van haar familie en van de  twintigste eeuw.

 

Foto: Danny Merz – Sollsuchstelle

Nino Haratischwili

Geplaatst: wo, 18 september 2019
Forum Hereplein, zaal 1

za, 9 november 2019, 23.00 t/m 
zo, 10 november 2019, 00.00