De laatste jaren neemt de verkoop van historische romans alleen maar weer toe. Hoewel het genre nooit helemaal weg is geweest, werd het jarenlang door de “echte” literaire wereld niet erg serieus genomen.

Dat was wel anders in de periode dat het genre ontstond; Walter Scott creëerde zo ongeveer een hype met zijn boek Ivanhoe en hij vond in heel Europa navolging. In Nederland waren het bijvoorbeeld schrijvers als Van Lennep en Bosboom-Toussaint en in Vlaanderen Hendrik Consience die hoge ogen gooiden met hun historische romans.

Theun de Vries en Simon Vestdijk wilden zich nog wel eens wagen aan een historische roman en de vaandeldraagster van de vorige eeuw was natuurlijk Hella Haasse. Na de Tweede Wereldoorlog werd het genre door “de modernen” min of meer in de ban gedaan, maar de afgelopen tien à twintig jaar is de historische roman weer aan een opmars bezig. Thomas Rosenboom, Nelleke Noordervliet, Arthur Japin, Maarten ‘t Hart, schrijvers van naam en faam wagen zich aan de historische roman.

Alle reden dus om met twee hedendaagse schrijvers van historische romans, Jan van Aken en Lucas Zandberg, op Het Grote Gebeuren verder te praten. Coen Peppelenbos zal dat voor zijn rekening nemen (de oorspronkelijke interviewer, Douwe Draaisma, is op het laatste moment verhinderd).
Het meest recente boek van Jan van Aken, De Ommegang, werd positief ontvangen, goed verkocht en genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.
Op 5 november, vier dagen voor Het Grote Gebeuren, verschijnt de nieuwe roman van Lucas Zandberg: Keizerlijk Geel.

Foto Lucas Zandberg: Heidi Jonker

 

Jan van Aken en Lucas Zandberg – De historische roman

Geplaatst: di, 3 september 2019
Forum Hereplein, zaal 3

za, 9 november 2019, 21.30 t/m 22.10