Ook tijdens deze online editie van Het Grote Gebeuren besteden we weer veel aandacht aan debutanten. Het debutantenprogramma bestaat deze keer uit Pete Wu, Machteld Siegmann, Sacha Bronwasser en Joost Oomen. Moderator van dit programma is Lotte Lentes (Simone Atangana Bekono heeft zich helaas wegens ziekte afgemeld).

Pete Wu
 Wu vertelt in De bananengeneratie hoe het is om een Chinese Nederlander te zijn. Zijn moeder omschrijft hem als wit van binnen en geel van buiten. Wu sprak met ‘mede-bananen’ over hun worstelingen.

Machteld Siegmann
Uit 53 inzendingen voor de Bronzen Uil verkoos de jury De kaalvreter tot het beste Nederlandstalige debuut van 2020. Opvallend waren de ‘eigen stem, de eigen kleur en het ritme, waardoor de verschillende perspectieven van de personages tot hun recht komen.’ Het draait in het boek om de Joodse Leie die als driejarige onder wordt gebracht bij een boerengezin. Als in 1974 de pleegmoeder overlijdt komt er een trauma naar boven bij haar. Siegmann schreef al een boek, maar haar uitgever vond dat De kaalvreter als debuut interessanter was. Machteld Siegmann (1972) groeide op in Krimpen aan den IJssel, als vierde in een gezin van vijf kinderen. Haar debuutroman De kaalvreter is niet autobiografisch, maar bepaalde plekken uit haar jeugd komen in het boek terug, zoals De Zaag, een eiland in de rivier de Lek.

Sacha Bronwasser
Sacha Bronwasser was twintig jaar kunstcriticus voor de Volkskrant en het is niet verwonderlijk dat haar debuutroman Niets is gelogen in die wereld speelt én als een kunstwerk werd omschreven. Een groepje van zes personen gaat na de feestelijke opening van een tentoonstelling nog samen uit eten. Dan gebeurt er iets wat hun leven verandert. Vijf jaar later sterft de kunstconnaisseur en zet kunstcriticus Gala Versluis zich aan een reconstructie van die avond waar zij een praatje hield.

Joost Oomen
Dit jaar verscheen de debuutromans van Joost Oomen.  Joost Oomen was eerder stadsdichter van Groningen. Hij schreef met Het Perenlied een vrolijk boek vol fruit en kleuren met als hoofdpersoon de Bietenkoningin, een meisje geboren uit drie bieten.

Lotte Lentes legt haar debuutroman in wording even opzij om deze auteurs te interviewen.

De eerste! Debutanten op Het Grote Gebeuren

Geplaatst: wo, 16 december 2020