Zaterdagavond 9 november was literatuurfestival Het Grote Gebeuren het decor van de première van de muziekvoorstelling Een Groter Gebeuren van verteller en muzikant Auke Hulst en gitariste en bandleider Corrie van Binsbergen.

De literaire muziekvoorstelling is gemaakt in opdracht van Stichting Noordwoord, de organisator van het festival, en gaat nu op tournee langs theaters in het hele land.

Hulst en Van Binsbergen lieten zich inspireren door Het Grote Gebeuren, het verhaal van Belcampo over het einde der tijden en tevens de naam van het jaarlijkse literatuurfestival in Groningen. Maar Een Groter Gebeuren is een verhaal van deze tijd, over klimaatverandering, het einde der tijden, de liefde en de dood. In een voorstelling van 80 minuten nemen het verhaal en de muziek je mee op de tocht van de hoofdpersoon en zijn grote liefde. Ze hebben per mobiele telefoon de aanzegging gekregen dat de mensheid wordt “geruimd”. Beiden willen het Noorderlicht nog zien voor het einde komt en ze reizen af naar het noorden. Ze sluiten zich hiermee in de kleine wereld van hun auto af van de buitenwereld en creëren zo een eigen ‘binnenwereld’. Deze tegenstelling van buiten- en binnenwereld komt tot uiting door grote tegenstellingen in de muziek, die wordt uitgevoerd door een speciaal door Van Binsbergen samengesteld ensemble.

Op het vrijwel uitverkochte festival met rond de zeshonderd bezoekers kenden Van Binsbergen en Hulst een succesvolle première. De avond begon met een speciaal programma-onderdeel voor 160 middelbare scholieren met de auteurs Lotte Kok en Henk van Straten. Aan het eind van de avond werd via skype een gesprek gevoerd met de gevluchte Iraans-Koerdische schrijver en journalist Behrouz Boochani. Hij zit met vele andere vluchtelingen vast in Port Moresby op Papoea Nieuw Guinea op last van Australië, dat een streng asielbeleid kent.

Ondertussen waren er de hele avond interviews en gesprekken te zien en te horen geweest met Nederlandse en buitenlandse auteurs als Cees Nooteboom, Oek de Jong, Nino Haratischwili en Manon Uphoff. Ook was er ruim aandacht voor debuterende schrijvers, zoals Mariken Heitman en Dore van Duivenbode.

Foto: Henk Veenstra

Het Grote Gebeuren decor van première Een Groter Gebeuren

Geplaatst: zo, 10 november 2019