Een Groter Gebeuren

Dit najaar brengt schrijver-muzikant Auke Hulst samen met gitarist, componist, bandleider Corrie van Binsbergen het literaire muziektheaterstuk Een Groter Gebeuren op de planken. In opdracht van Noordwoord, de organisator van festival Het Grote Gebeuren, lieten Auke en Corrie zich door het gelijknamige apocalyptische verhaal van Belcampo inspireren tot een hedendaagse apocalyps, een verhaal over klimaatverandering, het eind der tijden en dat wat blijft: de liefde. De voorstelling gaat 9 november op Het Grote Gebeuren in Groningen in première gaan en daarna o.a. Amsterdam, Utrecht en Rotterdam aandoen.

Auke Hulst
Auke Hulst
Corrie van Binsbergen
Corrie van Binsbergen (foto: Carin Verbruggen)

 

LINE UP

Auke Hulst voordracht, zang en akoestisch gitaar
Corrie van Binsbergen gitaar
Hermine Deurloo mondharmonica, sopraansax
Joost van Es viool, mandoline, banjo
Joost Buis trombone, lapsteel
Albert van Veenendaal (prepared) piano
Hein Offermans bas
Yonga Sun drums en electronica

‘Bericht aan de mensheid: u heeft uw kans gehad. U heeft uw kans vergooid. Uw wereld staat in brand en u woekert als onkruid.’
Het is november 2019 en bovenstaand bericht bereikt simultaan alle mailboxen, alle televisie- en radiostations en alle mobiele telefoons ter wereld, in alle denkbare talen.
‘U allen,’ zo wordt gemeld, ‘heeft een week afscheid te nemen van uw naasten, uzelf, uw wereld, het leven. Breng in uw wanhoop niet nog meer schade aan uw wereld toe. Neem waardig afscheid. Stijg boven uzelf uit.’

Stel je eens voor dat jou dit overkomt. Wat zou jíj doen? Paniekeren? Feestvieren tot het bittere einde? Jezelf van kant maken? Ook de verteller van Een Groter Gebeuren krijgt deze mededeling. Met zijn grote (ex)liefde gaat hij op een road trip naar het hoge noorden, om een laatste wens van beiden in vervulling te laten gaan: het Noorderlicht zien en horen.
Ze sluiten zich hiermee in de kleine wereld van hun auto af van de buitenwereld en creëren zo een eigen ‘binnenwereld’. Deze tegenstelling van buiten- en binnenwereld komt tot uiting door grote tegenstellingen in de muziek, die wordt uitgevoerd door een speciaal door Van Binsbergen samengesteld ensemble. Een spannende mix van Americana, hedendaagse klanken, electronica en zompige jazz.

SPEELLIJST

za 9-11-2019 première Festival Het Grote Gebeuren, Groningen
zo 10-11-2019 De Lawei, Drachten
do 14-11-2019 Bimhuis, Amsterdam
vr 15-11-2019 Theater Bouwkunde, Deventer
wo 20-11-2019 Toneelschuur, Haarlem
wo 18-12-2019 TivoliVredenburg, Utrecht
vr 20-12-2019 Paradox, Tilburg
za 21-12-2019 LantarenVenster, Rotterdam
zo 22-12-2019 LUX Nijmegen