Belcampo

Naamgever van Het Grote Gebeuren

De naam van ons festival Het Grote Gebeuren is ontleend aan een verhaal van Belcampo. 
Het grote gebeuren verscheen in 1946, in de verhalenbundel Nieuwe verhalen. De novelle speelt zich af in Rijssen. Hij beschrijft de Apocalyps zoals die er volgens hem uit zal zien. De Rijssenaren zagen hun angsten uitgebeeld in legers van duivels en engelen die op de Dag des Oordeels de rekening komen vereffenen. Dit werd hem in het christelijke bastion niet in dank afgenomen. Jaap Drupsteen bewerkte het verhaal op magisch-realistische wijze voor televisie. De uitzending op Oudejaarsavond 1975 was een groot succes.

Belcampo (Naarden, 21 juli 1902 – Groningen, 2 januari 1990) was het pseudoniem van de Nederlandse schrijver Herman Pieter Schönfeld Wichers. "Belcampo" is de Italiaanse vertaling van zijn achternaam Schönfeld (= mooi veld).

Hij groeide op in Rijssen, studeerde rechtsgeleerdheid en notarieel recht in Leiden en Amsterdam en werkte korte tijd op een advocatenkantoor. In de jaren dertig ging hij op reis door Europa. De neerslag daarvan is De zwerftocht van Belcampo, een bundel verhalen die hij in 1938 uitgaf in eigen beheer. In 1937 ging hij geneeskunde studeren en op 13 april 1949 legde hij het artsexamen af. Daarna was hij enige jaren huisarts in Bathmen en van 1953 tot 1967 studentenarts in Groningen.
Op 2 januari 1990 overleed Schönfeld Wichers. Hij werd naast zijn vader begraven op de Oude algemene begraafplaats in Rijssen.

Uitreiking Hendrik de Vriesprijs aan Belcampo
Uitreiking Hendrik de Vriesprijs (1960) aan Belcampo door burgemeester Jan Tuin van de gemeente Groningen. Foto: Wim van Rossem | Anefo

Film Het Grote Gebeuren

In oudejaarsavond 1975 is door de VPRO de tv-bewerking van Jaap Drupsteen uitgezonden van het surrealistische verhaal van  Belcampo. De vertelstem is van Kees Brusse.

De film is in z'n geheel te zien op de website van Jaap Drupsteen: https://drupsteen.nl/Het-Grote-Gebeuren