Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over Het Grote Gebeuren?
Abonneer je hier op de emailnieuwsbrief!

 

Het Grote Gebeuren: kijk hier het grote debutantengesprek terug!

Ook tijdens deze online editie van Het Grote Gebeuren besteedden we weer veel aandacht aan debutanten. Te gast waren deze keer Pete Wu, Machteld Siegmann, Sacha Bronwasser en Joost Oomen. Moderator van dit programma was Lotte Lentes.

Bijna negentig jaar na het verschijnen van “Wij slaven van Suriname” staat Anton de Kom (1898-1945) in het middelpunt van de belangstelling. Het werk, een aanklacht tegen rascisme, uitbuiting en koloniale overheersing, uit 1934 past naadloos in de hernieuwde aandacht voor het koloniale verleden. Anton de Kom is in 2020 opgenomen in de canon van de vaderlandse geschiedenis. Lisanne Snelders kijken met Karin Amatmoekrim terug op zijn leven en werk aan de hand van de roman van Amatmoekrim “De man van veel” over De Kom uit 2013.

Op 13 maart 2021 zou Hermine de Graaf zeventig jaar zijn geworden. De uit Winschoten afkomstige auteur was een veelbelovende stem in de jaren tachtig. Zo werd haar debuut Een kaart niet het gebied (1984) bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor het beste debuut. Nieuw was dat haar personages veelal jonge vrouwen waren en dat hun confrontatie met ouders en gezin een belangrijk thema was. In 2002 verscheen Mijn moeder en de duif en daarna werd het stil. Hermine de Graaf overleed in 2013 in het Drentse Buinen. Op Het Grote Gebeuren keken we terug op haar leven en werk met Marcel Möring, Manon Uphoff en haar uitgever Reinjan Mulder.

Een panelgesprek over Suriname en Surinaamse roots met Karin Amatmoekrim, Johan Fretz, Raoul de Jong en Bodil de la Parra onder leiding van Jörgen Tjon a Fong

Een nieuwe generatie gaat op zoek naar haar roots in Suriname. Schrijvers Karin Amamoetkrim, Johan Fretz, Raoul de Jong en Bodil de la Parra, bijna allemaal in Nederland geboren, zochten naar een vader, een moeder of een familiegeschiedenis en maakten iets moois! Het Grote Gebeuren dook een aantal van deze verhalen op. Laat je meevoeren van Schiphol naar Zanderij Airport, kom aan in Paramaribo, zet wat eten op tafel en luister naar de verschillende verhalen met gemeenschappelijke elementen als afkomst, avontuur, familie, kleur, slavernijverleden en tropisch regenwoud.