Herinneringen aan Driek

21 mei was het tien jaar geleden dat Driek van Wissen (1943-2010) overleed. De Groninger dichter die in 1976 debuteerde schreef vele bundels en was van 2005 tot 2009 de Dichter des Vaderlands. Vijf jaar na zijn overlijden vond in Café Wolthoorn & Co de eerste Driekdag plaats en ook vandaag zou daar op zijn leven getoost worden. Aangezien de Driekdag geen doorgang kon vinden hebben we enkele mensen gevraagd om een herinnering aan Van Wissen te delen met Noordwoord.

Met vaste vorm hield hij de verzen licht 
Inge Boulonois

Het enige Nederlandse podium voor light verse en gebonden poëzie hetvrijevers.nl vond dat 21 mei 2020, Drieks tiende sterfdag, niet ongemerkt voorbij kon en mocht gaan. Aan de dichters van deze site werd gevraagd om voor die speciale dag een gedicht voor Van Wissen te schrijven. Dat leverde een fraaie reeks bijdragen op die daar nu online te lezen zijn.

Driek neemt, samen met andere coryfeeën uit de lightversewereld, een belangrijke plaats in het lightverselandschap in. Hij is voor dichters een bron van inspiratie, een lichtend voorbeeld en, door zijn karakteristieke verschijning, een gewild ‘onderwerp’. Het platform van Het vrije vers bestaat ruim een decennium en heeft een forum, waar dichters die dit genre beoefenen, bij elkaar komen.
Lees hier de hele bijdrage van Inge Boulonois.

Plaatjes voor Driek
Douwe van der Bijl

Driek schreef samen met Jean Pierre Rawie de Rijmkroniek des Vaderlands. Daarvoor waren oude plaatjes nodig. Hij vroeg mij om eens in de boeken van de bibliotheek te zoeken of ik iets geschikts kon vinden. Ik kon inderdaad een paar mooie afbeeldingen vinden. 

Dat leverde mij nog een exemplaar op van de Rijmkroniek: met een door hem geschreven opdracht: “Hier kan men de geschiedenis aanschouwen met de plaatjes van Douwe” 

Mei 2010 vroeg hij mij weer om een paar afbeeldingen voor een nieuw te verschijnen deeltje.  Het was in de Wolthoorn. Opdat ik het niet zou vergeten schreef hij op een bierviltje: Driek bellen. Hij zou kort daarna op vakantie gaan naar Turkije. 
Lees hier de hele bijdrage van Douwe van der Bijl.

Filmpje literaire wandeling
Roos Custers

Redacteur en organisator Roos Custers mocht Van Wissen enkele malen uitnodigen voor Dichters in de Prinsentuin en schreef over hem in de wandelgids Literaire wandeling Groningen. In 2016 werd er voor het programma Zondagschrijvers een filmpje gemaakt waarin Custers stil stond bij het huis van Van Wissen, zijn productiviteit en de verkiezing tot Dichter des Vaderlands.

Gloria Mundi
Ben Hoogland

Een mens moet een hobby hebben. Ik ben niet in het bezit van een sport-gen (of het zou permanent op UIT moeten staan). Zelfs een schaakmarathon zou mij oneindig vermoeien. Musiceren wil ik af en toe wel doen maar omdat stoken van kampvuren nergens meer wordt toegestaan hangt mijn gitaar al jaren in een wilg. Teneinde niet in een depressie of aan de drank te geraken moet men wel iéts doen.
Lees hier de hele bijdrage van Ben Hoogland.

Gloria mundi

Ik heb al tien jaar niets van u gehoord 
Gij prins van het op rijm geschreven woord
Ziet gij van grote hoogte op ons neer
Gezeten naast de zetel van de heer
Al sinds gij kwaamt te kloppen aan de poort
En Petrus sprak: wees welkom, arriveer

Met velen wacht ik op uw wederkeer
O, zette iemand uwe arbeid voort
Één bundel nog, die ons pleziert, bekoort
Met sonnettettes, meer dan ik begeer

Ooit heeft u mij tot schrijven aangespoord 
Vandaar dit klein sonnet uw heil ten eer
Waarmee ik slechts een handvol amuseer
Niet meer: u was best enig in uw soort