Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) presenteert tijdens Dichters in de Prinsentuin op zaterdagmiddag 10 juli een literair en muzikaal programma in het Gronings: Grunnegers in t Gruin. Wat is het verschil tussen dichten en songteksten schrijven? En hoe klinkt dat in een streektaal als het Gronings? In de Engelse tuin (Keukenkruiden Nr. 13) van Hortus Botanicus brengt CGTC in een intieme setting Groningstalige poëzie en streektaalmuziek samen.

Jan Siebo Uffen (1942) schrijft al vele jaren in het Gronings en met name in de taal van het Oldambt. Uffen ging als tekstschrijver meerdere samenwerkingen aan met Groninger muzikanten en in het bijzonder met streektaalzanger en muzikant Arnold Veeman. Veeman is geboren en getogen in het noorden van Nederland. Tijdens Dichters in de Prinsentuin treden Jan Siebo Uffen en Arnold Veeman samen op.

Rond 1983 begon Henk Puister (1953) met het schrijven van gedichten en verhalen in het Gronings. In het Nederlands had hij eerder al poëzie gepubliceerd. Hij publiceerde in diverse kranten en Groningstalige tijdschriften en schreef liedteksten voor verschillende Groninger artiesten. Puister schrijft ook liedteksten voor de jonge Pools-Veendammer singer-songwriter Krzysztof Groen, in countrykringen ‘Little Cash’ genoemd (naar zijn grote voorbeeld Johnny Cash). In de Groninger streektaal ontwikkelde Groen zich als zanger in razend tempo. In 2017 won hij, met geschreven nummers van Henk Puister, de derde prijs bij t Grunneger Laidjesfestival. Deze liedjes zijn zaterdag 10 juli ook live te horen tijdens Dichters in de Prinsentuin in de Hortus, afgewisseld met gedichten van Henk Puister.

Meer Grunnegers? Kijk op www.cgtc.nl.

Foto: Griet Noa

CGTC presenteert: Grunnegers in t Gruin

Geplaatst: za, 26 juni 2021