Deze zomermaanden kan je in Groningen meer dan tweehonderd gedichten beluisteren bij fietsknooppunten verspreid door de stad en provincie. De gedichten zijn onderdeel van ons Festival op de fiets en je vindt ze ‘van Lauwerzee tot Dollard tou/ van Drenthe tot aan ‘t Wad’, maar waar te beginnen met fietsen en luisteren? We bieden een aantal routes aan voor diegenen die er met de fiets op uit willen trekken. De volgende route is zo’n vijftien kilometer lang en goed te doen op krakkemikkige stadsfietsen, maar ook heel geschikt om te wandelen.

We starten in Groningen Stad, op de Korreweg. Bij fietsknooppunt 96 is namelijk het gedicht Afscheidsritueel van Karin Beumkes te horen. Vlakbij dit gedicht alweer het volgende, bij fietsknooppunt 89. Hier luisteren we naar Rik Sprenkels, die Netflix en Chocomel voordraagt. Vervolgens slaan we linksaf naar de Ulgersmaweg, om onze tocht langs het water te beginnen.

We fietsen met de weg mee naar rechts, waarna we met aan onze linkerhand het Boterdiep een heel eind rechtdoor fietsen (Beijumerweg, linksaf naar de Granpré Molièreweg, Van Eyckstraat, Zadelpad, linksaf naar de Beijumerweg) tot we fietsknooppunt 3 in Zuidwolde bereiken. Hier luisteren we, zittend op een bankje aan het water, naar Liber van Alfred Schaffer. Ondertussen kijken we naar de mensen die aan ons voorbij gaan. Zuidwolde is een idyllisch dorpje, met schattige huizen, kerkjes, boten, veel groen en niet te vergeten: het Boterdiep.

We vervolgen onze weg langs dit diep en fietsen richting fietsknooppunt 4 en 6, door de weilanden. We passeren bijvoorbeeld de Krimstermolen, de grootste poldermolen in de provincie Groningen. Bij fietsknooppunt 4 slaan we even rechtsaf, om een klein uitstapje te maken naar het gedicht ‘blikveld’ van Moniek Spaans bij fietsknooppunt 6. In Ellerhuizen, vlakbij fietsknooppunt 4, zit ook een minibieb, waar de voorbijganger een boek mag meenemen of inruilen. Een ontzettend leuke toevoeging aan deze tocht!

Wie graag wat extra kilometers wil maken, kan in plaats van nu aan de terugreis te beginnen nog doorfietsen naar Bedum. Fiets dan van fietsknooppunt 6 naar punt 7 voor Wennen van Leonie Barnier. Daarna naar fietsknooppunt 22 voor Ron Vaessen met Je moet en dan richting fietsknooppunt 5, waar wij vanuit Ellerhuizen naartoe zijn gegaan.

Wij fietsen terug naar fietsknooppunt 4 en volgen van daaruit de bordjes naar fietsknooppunt 5. Voor we dit punt bereiken, steken we de Groningerweg (N994) over en fietsen we door de weilanden waar we schapen, koeien, ooievaars, reigers en hazen spotten. Bij fietsknooppunt 5 staat een picknickbank, waar we even kunnen pauzeren terwijl we naar RUG Huisdichter Willem Wierbos luisteren die Oet de tied voorleest.

Voor dit fietstochtje hebben we nog twee gedichten te gaan, die vlakbij elkaar te beluisteren zijn. De eerste is Testbeeld van Dorien De Vylder, bij fietsknooppunt 2. De tweede en laatste van deze route is van Erik Jan Harmens, genaamd Prik me, bij fietsknooppunt 1. Twee prachtige gedichten om deze tocht mee te eindigen en om nog even over na te denken op de terugreis naar de stad. Vanaf fietsknooppunt 1 volgen we de bordjes terug richting fietsknooppunt 89. De weg leidt ons door Noorderhoogebrug, onder de ring door en over de Noordzeebrug terug de Korrewegwijk in.

De app VERS is te downloaden in de Google Play Store en de Apple App Store. Instructies voor het downloaden, installeren en gebruiken van de app vind je hier. De gedichten zijn in ieder geval tot 1 september te beluisteren. Meer lezen over het alternatieve programma van Dichters in de Prinsentuin kan hier.

Kim Jelsma (24 jaar) is op dit moment in de afrondende fase van de master Literatuur Vandaag aan de Universiteit Utrecht. Voor deze studie liep ze van februari tot en met juli 2020 stage bij NOORDWOORD en hielp ze bij het organiseren van Dichters in de Prinsentuin. “Ik woon in Groningen en ben dol op deze stad die altijd de sfeer van een dorp heeft gehad. Vooral in de zomer, wanneer het plantsoen vol zit en de ommelanden blaken in het zonlicht, is er volgens mij geen mooier stukje aarde te vinden. “

Festival op de fiets: “naar ware woorden dreggen”

Geplaatst: vr, 7 augustus 2020