In de Prinsentuin struikel je deze zomer weer over de dichters. Kom in het gras liggen van de mooiste tuin van Groningen en geniet van de voordrachten van onder andere Anne Vegter, Hans Tentije, Edward van de Vendel, Iduna Paalman, Rosa Schogt, akim a.j. willems, Obe Alkema en Roelof ten Napel. 12, 13 en 14 juli hoor je gedichten waar je wat aan hebt, waar je op moet kauwen en waar je om kan lachen.

Begin 2018 mocht Hans Tentije de Constantijn Huygens Prijs in ontvangst nemen voor zijn oeuvre dat van ‘een grote consistentie is en van een constante kwaliteit.’ Een groot deel van zijn werk werd gebundeld in Hoe het komt (2015) waarin de bundels die hij tussen 1994 en 2010 schreef werden opgenomen. Eind 2018 verscheen de lovend ontvangen bundel Begane grond.

In augustus verschijnt Big data, de eerste reguliere bundel van Anne Vegter nadat ze haar termijn als Dichter des Vaderlands (2013-2016) afsloot met Wat helpt is een wonder. In 2004 ontving ze de Anna Blamanprijs voor haar gehele oeuvre en Eiland, berg, gletsjer (2011) ontving de Awater Poëzieprijs.

Hans Tentije, foto: Victor Schiferli

Debutanten

Naast gevestigde namen verwelkomen we tientallen getalenteerde dichters. In de loofgangen worden vaak de eerste stappen op weg naar een debuutbundel gezet. We zijn dan ook blij dat Iduna Paalman, Rosa Schogt en akim a.j. willems nu de stap naar het theeveld maken.

De Vlaamse dichter akim a.j. willems debuteerde begin mei met de bundel op de rand van het zwijgen. Het is een bundel die er zonder ons niet was geweest. Jaarlijks bieden we talent de mogelijkheid om hun gedicht te laten beoordelen door een redacteur en het commentaar van Jasper Henderson viel zodanig in de smaak dat willems hem vroeg om hem te begeleiden. Henderson stemde toe en “pleurde de helft van de 34 gedichten uit mijn manuscript in de vuilnisbak, zag in de resterende 17 gedichten voldoende massa ‘voor een goed gedicht of 6.’” Of het goed is gekomen kunnen we horen in het weekend van 13 en 14 juli.

Iduna Paalman, foto: Irwan Droog

Rosa Schogt dook in 2016 bij ons op en viel toen ook in de smaak bij De Arbeiderspers. Dansen te ontspringen ziet begin augustus het zomerlicht. Iduna Paalman won in 2009 de juryprijs bij Doe Maar Dicht Maar en stond dat jaar ook in de Prinsentuin. Sindsdien publiceerde ze in vele tijdschriften, schreef ze voor het talentenproject ABC Yourself en werd ze columnist bij Hard//hoofd. Direct na de zomervakantie verschijnt De grom uit de hond halen bij Querido.

Nieuwe Gastschrijver RUG

Begin mei werd bekend dat kinder- en jeugdboekenschrijver Edward van de Vendel de nieuwe gastschrijver wordt aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wie zijn werk niet kent kan het deze zomer bij ons horen. Voor de vakantie verschijnt er Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt, gedichten waar je wat aan hebt.

Eerste namen Dichters in de Prinsentuin bekend

Geplaatst: wo, 22 mei 2019