Eminescu

Kasper Peters brengt Eminescu tot leven.

Kasper Peters is theatermaker en dichter. Hij is initiator en artistiek leider van ‘Eminescu’ en schreef samen met Jean Pierre Rawie het script.

De negentiende eeuwse dichter Eminescu streed met zijn teksten tegen het ‘vooruitgangsdenken’. Het hardnekkige idee dat techniek en industrialisatie de wereld tot een mooiere en betere wereld maakt. Anderhalve eeuw later houdt het vooruitgangsdenken ons allen in de greep. We consumeren als bevestiging van ons geluk. Maar de schoonheid van de liefde, de maan, de sterren en de natuur kan je niet kopen. Ze waren er altijd al. De voorstelling gaat naast zijn strijd ook over het vreemde leven van de romantische dichter. Het decor is een planetarium van voorwerpen waarop hij geen vat kan krijgen. Eminescu wordt in Roemenië en Moldavië gezien als de grootste dichter ooit. Zijn werk, geïnspireerd door Schopenhauer, zijn taal, zijn filosofische diepgang en zijn leven hadden sterke invloed op de Roemeense taal en cultuur.

Waar dichters als Blake, Wordsworth, Schiller en Byron nog steeds gehoord en geciteerd worden, is het werk van de Roemeense dichter Eminescu in Nederland grotendeels genegeerd. Dat, terwijl deze boeiende persoonlijkheid in Roemenië en Moldavië wordt gezien als de grootste dichter ooit. Zijn werk, geïnspireerd door Schopenhauer, zijn taal, zijn filosofische diepgang en zijn leven hadden sterke invloed op de Roemeense taal en cultuur.

Eminescu is een dichter die aan het eind van zijn leven een gevaar werd voor zichzelf en voor anderen, terwijl hij in zijn gedichten zo prachtig de tijd en de sterren beschreef. Een man over wie tal van legenden de rondte doen. Legenden over zijn laatste wens in de isoleercel; een glas melk. Over vermeende syfilis en de vreselijke combinatie met alcoholisme. Over zijn standbeeld waarvan meerdere replica’s van handen klaarliggen, omdat die handen voortdurend gestolen worden. Over zijn zenuwaandoeningen en over zijn twijfelachtige dood. Maar Eminescu is ook de man die met gedichten in een eenvoudige taal die zijn teksten alleen maar sterker maken. Met gedichten over de tijd en de sterren die nog niets van schoonheid hebben verloren. Over deze man en dit werk gaat deze voorstelling.