Beste Groninger Boek

NOORDWOORD reikt ieder jaar de prijzen voor het Beste Groninger Boek uit, in samenwerking met Forum Groningen. Er zijn twee categorieën: fictie en non-fictie. De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury, die ook de winnaars vaststelt

Inzenden Beste Groninger Boek weer mogelijk!

Tot 1 januari 2021 kunnen uitgevers weer boeken inzenden voor de prijs voor het Beste Groninger Boek.

Geschiedenis
De prijs voor het Beste Groninger Boek, in de categorieën fictie en non-fictie, wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door de Stichting NOORDWOORD in samenwerking met Forum Groningen. De prijs werd in 2020 gewonnen door Anjet Daanje (fictie) en Martin Hillenga (non-fictie). Eerdere winnaars zijn o.a. Auke Hulst, Peter Middendorp, Sander de Hosson, Nhung Dam, Karin Sitalsing, Tonnus Oosterhoff en Stichting Oude Groninger Kerken.

Prijsuitreiking en bekendmaking
De feestelijke uitreiking vindt plaats in de Boekenweek (6 t/m 14 maart 2021, precieze datum en locatie volgt). Naast de uitgebreide media-aandacht voor de genomineerde en winnende boeken, bestaat de prijs voor de winnende auteurs uit een kunstwerk in gelimiteerde oplage.
Uiteraard zal de situatie rond het coronavirus bepalend zijn voor de manier waarop de uitreiking kan plaatsvinden. 

Criteria
Er zijn twee categorieën: fictie (inclusief poëzie) en non-fictie. Boeken die kans maken en door de uitgevers kunnen worden ingezonden:
a) zijn voor het eerst in drukvorm verschenen in 2020,
b) zijn geschreven door een schrijver woonachtig in de provincie Groningen, en/of spelen zich af in of handelen over Groningen.

Jury 
De jury bestaat net als vorig jaar uit: Douwe van der Bijl (jarenlang bibliothecaris bij de Openbare Bibliotheek, daarna Forum Bibliotheek in Groningen), Iris van den Brand (geschiedenisdocent en betrokken bij de Verhalen van Groningen), Christiaan Klasema (actief in kunst en theater, beheerde tot voor kort de bibliotheek van dicheter C.O. Jellema op Oosterhouw), Annette Timmer (jarenlang het gezicht van RTV Drenthe en organisator van het literaire festival Zomerzinnen). Voorzitter is Koos Wiersma, burgemeester van Appingedam en fervent lezer.

De jury stelt een shortlist samen uit de ingezonden boeken en kiest daaruit voor beide categorieën de winnaar.

Uitgevers kunnen boeken die ze in aanmerking willen laten komen voor het Beste Groninger Boek 2021 tot 1 januari 2021 in drievoud inzenden naar de jurysecretaris, Hilma van Meekeren. Daarnaast graag per e-mail: h.vanmeekeren@forum.nl aan de jurysecretaris laten weten dat u boeken heeft ingestuurd.

Voor inzendingen kan het volgende adres gebruikt worden:

Noordwoord - Beste Groninger Boek
p/a Forum Groningen, t.a.v. mw. H. van Meekeren
Nieuw Markt 1
9712 KN  Groningen