Beste Groninger Boek

NOORDWOORD reikt ieder jaar de prijzen voor het Beste Groninger Boek uit, in samenwerking met Forum Groningen. Er zijn twee categorieën: fictie en non-fictie. De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury, die tevens de winnaars vaststelt

Inzenden Beste Groninger Boek weer mogelijk!

Tot 1 januari 2020 kunnen uitgevers weer boeken insturen voor de jaarlijkse prijs voor het Beste Groninger Boek. De prijs wordt uitgereikt door Stichting NOORDWOORD in samenwerking met Forum Groningen. De jury staat deze keer onder voorzitterschap van burgemeester Koos Wiersma van Appingedam.
De feestelijke uitreiking vindt plaats op 15 maart 2020, de laatste zondag van de Boekenweek.

De prijs voor het Beste Groninger Boek kent twee categorieën: fictie en non-fictie en wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door de Stichting NOORDWOORD (voorheen Stichting Literaire Activiteiten Groningen), in samenwerking met Forum Groningen. De prijs werd in 2019 gewonnen door Auke Hulst en Peter Middendorp (fictie) en Sander de Hosson (non-fictie). Eerdere winnaars zijn o.a. Nhung Dam, Karin Sitalsing, Tonnus Oosterhoff, Barbara Stok, Herman Sandman, Siemon Reker en Stichting Oude Groninger Kerken.

De feestelijke uitreiking vindt plaats op 15 maart 2020, de laatste zondag van de Boekenweek. Naast de uitgebreide media-aandacht voor de genomineerde en winnende boeken, bestaat de prijs voor de winnende auteurs uit een kunstwerk in gelimiteerde oplage.

Boeken die door uitgevers kunnen worden ingezonden moeten voor het eerst in drukvorm zijn verschenen in 2019 en zijn geschreven door een schrijver die in de provincie Groningen woont òf het boek speelt zich in Groningen of gaat over Groningen.

De jury bestaat dit jaar uit: Douwe van der Bijl (jarenlang bibliothecaris bij de Openbare Bibliotheek, daarna Forum Bibliotheek in Groningen), Iris van den Brand (geschiedenisdocent en betrokken bij de Verhalen van Groningen), Christiaan Klasema (bewoner-eigenaar van landhuis Oosterhouw, cultureel centrum in Leens, het voormalige huis van de dichter C.O. Jellema) en Annette Timmer (jarenlang het gezicht van RTV Drenthe en organisator van het literaire festival Zomerzinnen).Voorzitter is burgemeester Koos Wiersma van Appingedam, fervent lezer en als voorzitter uitstekend in staat de jury naar een rechtvaardig oordeel te leiden.

De jury stelt uit de ingezonden boeken een shortlist samen en kiest hieruit voor beide categorieën de winnaar.

INZENDEN

Uitgevers kunnen boeken die zij in aanmerking willen laten komen voor het Beste Groninger Boek 2020, tot 1 januari in drievoud inzenden naar de jurysecretaris, Hilma van Meekeren. NB: zij moeten daarnaast per e-mailh.vanmeekeren@forum.nl aan de jurysecretaris laten weten dat zij boeken hebben ingestuurd.

Let op! vanwege de  verhuizing van Forum Groningen vragen we uitgevers voor inzendingen vanaf nu het nieuwe adres te gebruiken:
Noordwoord - Beste Groninger Boek
p/a Forum Groningen t.a.v. Hilma van Meekeren
Nieuwe Markt 1
9712 KN Groningen
Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via contact@noordwoord.nl.