Beste Groninger Boek

Uitgevers kunnen weer (tot 1 januari 2022) boeken inzenden voor de jaarlijkse prijs voor het Beste Groninger Boek.

De prijs

De prijs voor het Beste Groninger Boek, in de categorieën fictie en non-fictie, wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door de Stichting NOORDWOORD in samenwerking met Forum Groningen. De prijs werd in 2021 gewonnen door Vincent Kortman (fictie) en Emiel Hakkenes (non-fictie). Eerdere winnaars zijn o.a. Anjet Daanje, Martin Hillenga, Auke Hulst, Peter Middendorp, Sander de Hosson, Nhung Dam en Karin Sitalsing.

Uitreiking

De feestelijke uitreiking vindt plaats in de Boekenweek (op zondag 13 maart 2022 in Forum Groningen, precieze tijd en locatie volgen). Naast de uitgebreide media-aandacht voor de genomineerde en winnende boeken, bestaat de prijs voor de winnende auteurs uit een kunstwerk in gelimiteerde oplage.

Voorwaarden

Er zijn twee categorieën: fictie (inclusief poëzie) en non-fictie. Boeken die kans maken en daartoe door de uitgevers kunnen worden ingezonden:
a) zijn voor het eerst in drukvorm verschenen in 2021,
b) zijn geschreven door een schrijver woonachtig in de provincie Groningen, en/of spelen zich af in of handelen over Groningen.

De  jury

Clemens Gielingh is een alleskunner met brede belangstelling. Zo vloog hij van de studie Amerikanistiek naar de organisatie van de G1000 burgertop, om daarna winkelrestaurant Wadapartja op te zetten. Daarnaast is hij sterk betrokken bij underground cinema en inmiddels is hij alweer 3 jaar geland bij GRAS, waar de ruimtelijke omgeving zijn volle aandacht heeft.

Douwe van der Bijl is voormalig bibliothecaris en literair organisator. Vele jaren was hij namens de Openbare Bibliotheek en vervolgens de Forum Bibliotheek jurysecretaris voor deze prijs. Hij trad eerder op als jurylid en is actief betrokken bij diverse literaire projecten in de stad Groningen.

Afiena van IJken is kunsthistoricus, was jarenlang werkzaam als conservator in verschillende Nederlandse musea en is sinds zomer 2021 directeur van Museum Menkamaborg in Uithuizen.

Christiaan Klasema (juryvoorzitter) is werkzaam in kunst en theater. Als bewoner-eigenaar van Landhuis Oosterhouw in Leens, het voormalige huis van de bekende dichter C.O. Jellema, stimuleerde en faciliteerde hij jarenlang kunstontwikkeling in provincie Groningen.

Ingrid Sibum is sinds 2017 boekverkoper bij de Groningse vestiging van Boekhandel Van der Velde aan de Grote Markt. Dit jaar was ze genomineerd voor de titel Boekverkoper van het jaar. Op haar Instagramaccount thecattyreader bespreekt ze, voornamelijk, Engelstalige boeken. 

De jury stelt uit de ingezonden boeken een shortlist samen en kiest hieruit voor beide categorieën de winnaar.

Meedoen?

U kunt de boeken die u in aanmerking wilt laten komen voor het Beste Groninger Boek 2022 tot 1 januari a.s. in drievoud inzenden naar de jurysecretaris, Hilma van Meekeren. Wilt u daarnaast per e-mail: h.vanmeekeren@forum.nl aan de jurysecretaris laten weten dat u boeken heeft ingestuurd?

Voor inzendingen kunt het volgende adres gebruiken:

NOORDWOORD - Beste Groninger Boek
p/a Forum Groningen t.a.v. Hilma van Meekeren
Nieuwe Markt 1
9712 KN Groningen

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via contact@noordwoord.nl

Vincent Kortmann

Op vrijdag 12 maart 2021 zijn de winnaars van het Beste Groninger Boek bekend gemaakt. In de categorie non-fictie was dat Emiel Hakkenes met Gas en in de categorie fictie de roman De Tussenzus van Vincent Kortmann. Vandaag kregen de twee prijswinnaars een kunstwerk van Hille Dussel en een bos bloemen uitgereikt.

De winnaars

Gas van Emiel Hakkenes 
De ontdekking van aardgas in de bodem, in 1959, zette de provincie Groningen in vuur en vlam: eindelijk zou deze arme regio ook delen in de rijkdom. Het bleek ijdele hoop – de opbrengsten van het aardgas gingen aan de Groningers voorbij.

Gas schetst de dromen en daden van de mensen die de loop van de geschiedenis van het Nederlandse gas hebben bepaald, soms tegen wil en dank: de Belg die het Nederlandse gasgeheim onthulde, de premier die dankzij het aardgas zijn kabinet redde, de klokkenluider die niet werd geloofd. 

Uit het juryrapport:

Het gas is de gemakkelijke, goedkope brandstof, waar veel mensen jarenlang plezier van hebben gehad en het Rijk veel inkomsten. De schaduwkant van de gaswinning mag niet langer onder de grond worden gestopt. Emiel Hakkenes maakt deze pijnlijke Groningse geschiedenis prijzenswaardig goed invoelbaar.”

De Tussenzus van Vincent Kortmann

De tussenzus is de debuutroman van Vincent Kortmann. Zonder enig ouderlijk toezicht woont hoofdpersoon Tommie in een groot en comfortabel huis met zijn voormalige stiefzus Cleo. Zij is het vrijgevochten type, begaan met het milieu, bijdehand en in toenemende mate gefascineerd door wapens. Hoe gewelddadiger Cleo in haar opvattingen wordt, des te stiller wordt Tommies verzet.De tussenzus is een aangrijpende roman over twee onthechte mensen die tot elkaar veroordeeld zijn. 

Uit het juryrapport:

Een vlot geschreven verhaal over onthechte jonge mensen. Vincent Kortmann weet zware thema’s op een luchtige toon en met veel vaart te brengen. Het boek zal zeker ook jongeren aanspreken.”

De prijs

De winnaars ontvingen een kunstwerk van Hille Dussel, mediavormgever en autonoom kunstenaar, student aan de Academie voor Popcultuur/Minerva.

Het hele juryrapport vind je hier.