Persbericht

Woensdagavond 14 maart van 19.30 – 21.00 uur geeft Mathijs Deen in onze winkel in Groningen aan het A-Kerkhof een lezing naar aanleiding van zijn boek Over oude wegen. Een reis door de geschiedenis van Europa.

Toegang €5,- (kaarten verkrijgbaar in de winkel)

Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Van de raadselachtige homo antecessor die zijn voetafdrukken achterliet op de kust van Engeland tot de reiziger over de snelwegen van vandaag. Onder elke voetstap ligt een vorige, onder elke verharde weg een ezelpad of karrenspoor, onder elk voetpad bevinden zich de afdrukken van een jager of prooidier. Toch spelen de lange, doorgaande wegen van Europa geen rol in de verbeelding of de identiteit van haar bewoners. Waarom heeft de Europeaan zo’n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent?

Op zoek naar het antwoord op die vraag treedt Mathijs Deen in het voetspoor van ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers en veroveraars die hun weg hebben gezocht langs de kusten, de rivieren en de wegen van Europa, en vertelt hij hun verhalen. Van de prehistorie en de Romeinse tijd door de middeleeuwen naar het Europa van nu. Van de Straat van Gibraltar naar Stockholm, van Rome naar Boekelo. Over oude wegen is een avontuurlijke tocht door Europa en een fascinerende reis door de tijd.

Mathijs Deen (1962) is schrijver en radiomaker. Hij maakt documentaires voor VPRO Radio. Zijn verhalenbundel Brutus heeft honger werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2013 publiceerde hij het alom geprezen De Wadden, waarvan 25.000 exemplaren zijn verkocht. In 2016 verscheen een heruitgave van zijn roman Onder de mensen; hiervan verschijnt in 2018 de Duitse vertaling.

Boekenweek: Mathijs Deen bij Van der Velde

Geplaatst: wo, 21 februari 2018
Boekhandel Van der Velde

wo, 14 maart 2018, 19.30 t/m 21.00