Persbericht

Zaterdag 10 maart van 13.30 – 15.00 uur is Koos van Zomeren te gast bij Van der Velde Boeken Assen naar aanleiding van zijn nieuwe boek Nog meer vogels, een speciale toegift op het monumentale Alle vogelsU bent van harte welkom.

Nog meer vogels

Op weg naar de presentatie van het monumentale Alle vogels, waarin alles wat hij ooit had geschreven over vogels sinds 1977 is gebundeld, schoten Koos van Zomeren opeens twee eksters te binnen uit één van zijn thrillers. Het boek werd gepresenteerd en daarna lovend ontvangen door de lezers en de pers. Er was één minpuntje:  ook diverse lezers wezen de schrijver op de vogels in zijn werk die ontbreken in Alle vogels. Reden genoeg voor een toegift speciaal voor de Boekenweek: de vergeten en verborgen vogels uit Van Zomerens oeuvre, met wederom schitterende illustraties van Erik van Ommen.

Koos van Zomeren

Peter Jacob (Koos) van Zomeren (Velp, 5 maart 1946) is een Nederlands schrijver. Hij debuteerde als negentienjarige, is een tijdlang actief geweest in de links-radicale politiek en keerde vervolgens terug naar de ‘republiek der letteren’ met thrillers, romans, beschouwingen, interviews, columns. In zijn werk is de natuur een belangrijk thema. Hij is onder andere bekend van de roman Otto’s oorlog (1983) en zijn columns in NRC Handelsblad. Van Zomeren ontving in 2017 de allereerste Jan Wolkers Oeuvreprijs voor zijn bundel Alle Vogels. Dit omdat hij ‘in zijn eentje het Nederlandse natuurschrijven naar een nieuwe dimensie heeft getild’ (aldus het juryrapport).

Koos van Zomeren heeft ook enkele dichtbundels geschreven. Op het laatste biljet van fl 1000,= stond er één vers van zijn hand:

Daar komt een vogel aan

met rafelige vleugels

diepe slagen zwart op wit.

Hij duikt en dartelt

laat zijn maffe kuifje zien

slijpt zijn stem en roept

zichzelf tot kievit uit.

Zijn werk wordt gekenmerkt door vindingrijkheid, een groot stilistisch vermogen en een als ironie vermomde en soms aan de oppervlakte tredende felheid. Van Zomeren is niet voor niets de meest aangehaalde nog levende auteur in Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal!

Boekenweek: Koos van Zomeren in Assen

Geplaatst: wo, 14 februari 2018
Van der Velde Assen

za, 10 maart 2018, 13.30 t/m 15.00