Esmé van den Boom: ‘Een omvangrijk epos’: op zoek naar de Dickensiaanse roman

Met Dickensiaanse en andere liederen door het koor ‘Voiz’

Er zal geen recensent in het Nederlandse literaire veld zijn die het woord nog nooit heeft gebruikt: Dickensiaans. Het kan zo in de reeks recensie-zondes, samen met ‘Kafkaesk’ en ‘Orwelliaans’. Toch kunnen recensenten er soms niet omheen. Sommige romans zijn nu eenmaal Dickensiaans. Maar waar zit dat ‘m dan precies in?

In deze lezing gaat Esmé van den Boom op zoek naar de kenmerken, de geschiedenis én de toekomst van de Dickensiaanse roman. Welke schrijvers kunnen zich anno 2020 de literaire erfgenamen van Dickens noemen? Kan ‘de’ Dickensiaanse roman ooit uit de mode raken? En was er al zoiets als een Dickensiaanse roman vóór Dickens?

Angliste Esmé van den Boom is al enkele jaren literair actief, als dichter en als singer-songwriter onder de artiestennaam ‘Mees’. Zo stond zij onder andere op het festival Dichters in de Prinsentuin en werkte ze mee aan het project Poetsvrouwen van de Poëziemarathon 2016. Zij was voorzitter van Literair Dispuut Flanor en redactielid van de Poëziemarathon en is student-lid van de Commissie Gastschrijverschap van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Esmé van den Boom was in 2016/17 huisdichter van de RuG. De toenmalige masterstudent Writing, Editing and Mediating imponeerde de jury met haar
“intieme, ingetogen gedichten” die ritmisch en taalkundig sterk zijn en verrassend mooie beelden bevatten. Zij is de zeventiende huisdichter van de RuG.
14.30 uur Bibliotheek
Entree: € 8,00, inclusief een glas punch en kaas na afloop

Aanmelden

  1. tot 7 februari 2020
  2. door een mail te zenden aan geboektinharen@gmail.com (Crtl+klikken)
  3. met vermelding van uw naam, het aantal personen en welke lezing u wilt bijwonen

22e Dickens lezing door Esmé van den Boom

Geplaatst: di, 21 januari 2020
Culturele raad Haren
Bibliotheek
Brinkhorst 3, Haren

zo, 9 februari 2020, 14.30 t/m 16.30
8,-