Kees van der Hoefprijs

De Kees van der Hoefprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die de afgelopen jaren een bijdrage van betekenis heeft geleverd aan het literaire klimaat in Groningen. De prijs is vernoemd naar de culturele duizendpoot die in de jaren ’60 en ’70 een cultstatus verwierf in de stad. Op verzoek van de bedenkers van de prijs heeft NOORDWOORD in 2016 het initiatief overgenomen. Kees van der Hoef overleed op 8 maart 2018, enkele dagen voor de uitreiking van ‘zijn’ prijs aan Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage.

Kees van der Hoefprijs 2020 uitgereikt aan Flanor

Literaire studentenvereniging Flanor wint de Kees van der Hoef Prijs 2020, zo maakte Stichting Noordwoord op 3 januari 2020, de verjaardag van Kees van der Hoef (1935-2018), bekend. Door de coronapandemie is de prijs pas op 28 september jl. uitgereikt tijdens de aftrap van het nieuwe literaire (studiejaar) bij Flanor.

De jury, bestaande uit de voorzitter van Noordwoord Rob Pronk, de stadsdichter van Groningen Renée Luth, en de winnaar van de vorige editie uitgever Anton Scheepstra, vindt dat Flanor de afgelopen jaren een bijdrage van betekenis heeft geleverd aan het literaire klimaat in Groningen.

Literair dispuut Flanor is een onafhankelijke literaire studentenvereniging met ongeveer 110 leden. De vereniging is opgericht in 1985. De basis van Flanor zijn leesgroepen waar boeken worden besproken. Daarnaast organiseert  Flanor voor leden en andere belangstellenden schrijversavonden, lezingen, excursies, filmavonden en borrels. Door deze activiteiten al bijna 35  jaar te organiseren heeft Flanor een grote bijdrage geleverd aan het literaire klimaat in Groningen, met name onder studenten. De naam Flanor is ontleend aan een verhaal van de Leidse schrijver Klikspaan die het studentenleven rond 1830 beschreef. Flanor is een student die serieus met zijn studie bezig is, maar ook houdt van het gezellige studentenleven.

De Kees van der Hoef Prijs 2020 zou worden uitgereikt aan het bestuur van Flanor in het laatste weekend van de Boekenweek, op zondagmiddag 15 maart 2020. Dan zou ook de bekendmaking van de winnaars van de prijs voor het Beste Groninger Boek 2020 plaatsvinden. Deze bekendmaking is eerst uitgesteld i.v.m. de coronacrisis.

Eerdere winnaars van de Kees van der Hoefprijs

  • Kees van der Hoef (2008)
  • Tsead Bruinja (2009)
  • Coen Peppelenbos (2010)
  • Café Marleen (Marleen Vermooten en Jan Strikwerda) (2015)
  • Stichting Poëziepaleis (2016)
  • Anton Scheepstra (Uitgeverij Passage) (2018)
  • Anton Brand (2019, extra prijs)