Beste Groninger Boek

NOORDWOORD reikt ieder jaar de prijzen voor het Beste Groninger Boek uit, in samenwerking met Forum Groningen. Er zijn twee categorieën: fictie en non-fictie. De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury, die ook de winnaars vaststelt. De winnaars van dit jaar zijn in de categorie fictie Vincent Kortmann met De Tussenzus en in de categorie non-fictie Emiel Hakkenes met Gas

Vincent Kortmann

Vandaag, vrijdag 12 maart, zijn de winnaars van het Beste Groninger Boek bekend geworden. In de categorie non-fictie was dat Emiel Hakkenes met Gas en in de categorie fictie de roman De Tussenzus van Vincent Kortmann. Vandaag kregen de twee prijswinnaars een kunstwerk van Hille Dussel en een bos bloemen uitgereikt.

De winnaars

Gas van Emiel Hakkenes 
De ontdekking van aardgas in de bodem, in 1959, zette de provincie Groningen in vuur en vlam: eindelijk zou deze arme regio ook delen in de rijkdom. Het bleek ijdele hoop – de opbrengsten van het aardgas gingen aan de Groningers voorbij.

Gas schetst de dromen en daden van de mensen die de loop van de geschiedenis van het Nederlandse gas hebben bepaald, soms tegen wil en dank: de Belg die het Nederlandse gasgeheim onthulde, de premier die dankzij het aardgas zijn kabinet redde, de klokkenluider die niet werd geloofd. 

Uit het juryrapport:

Het gas is de gemakkelijke, goedkope brandstof, waar veel mensen jarenlang plezier van hebben gehad en het Rijk veel inkomsten. De schaduwkant van de gaswinning mag niet langer onder de grond worden gestopt. Emiel Hakkenes maakt deze pijnlijke Groningse geschiedenis prijzenswaardig goed invoelbaar.”

De Tussenzus van Vincent Kortmann

De tussenzus is de debuutroman van Vincent Kortmann. Zonder enig ouderlijk toezicht woont hoofdpersoon Tommie in een groot en comfortabel huis met zijn voormalige stiefzus Cleo. Zij is het vrijgevochten type, begaan met het milieu, bijdehand en in toenemende mate gefascineerd door wapens. Hoe gewelddadiger Cleo in haar opvattingen wordt, des te stiller wordt Tommies verzet.De tussenzus is een aangrijpende roman over twee onthechte mensen die tot elkaar veroordeeld zijn. 

Uit het juryrapport:

Een vlot geschreven verhaal over onthechte jonge mensen. Vincent Kortmann weet zware thema’s op een luchtige toon en met veel vaart te brengen. Het boek zal zeker ook jongeren aanspreken.”

De prijs

De winnaars ontvingen een kunstwerk van Hille Dussel, mediavormgever en autonoom kunstenaar, student aan de Academie voor Popcultuur/Minerva.

Het hele juryrapport vind je hier.