Beste Groninger Boek

NOORDWOORD reikt ieder jaar de prijzen voor het Beste Groninger Boek uit, in samenwerking met Forum Groningen. Er zijn twee categorieën: fictie en non-fictie. De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury, die tevens de winnaars vaststelt

Jury Beste Groninger Boek maakt shortlist bekend

De shortlist van genomineerden voor het Beste Groninger Boek 2020 is bekend. Uit een totaal van 49 inzendingen koos de jury negen boeken die in aanmerking komen voor de prijs. Vier in de categorie “fictie” en vijf in de categorie “non-fictie”. De verkiezing van het Beste Groninger Boek wordt georganiseerd door Noordwoord.

Genomineerden fictie:
Sabine van den Berg – Nestvlinders (uitgeverij Oevers)
Anjet Daanje – De herinnerde soldaat (uitgeverij Passage)
Wouter Godijn – De kamer waar alle verhalen beginnen (uitgeverij Atlas Contact)
Lucas Zandberg – Keizerlijk geel (uitgeverij De Arbeiderspers)

Genomineerden non-fictie:
Rienk Bijma – Een deftig Huys met een fraay Hoff (uitgeverij In Boekvorm)
Mineke Bosch – Strijd! (uitgeverij Verloren)
Martin Hillenga - Wadapatja (uitgeverij Wbooks)
Ynskje Penning – Overleven (uitgeverij Penningboek)
Reinder Reinders – De atlas van Acker Stratingh (uitgeverij Barkhuis)

Prijsuitreiking uitgesteld

De prijswinnaars zouden worden bekendgemaakt op de laatste zondag van de Boekenweek: zondagmiddag 15 maart. Ivm de coronamaatregelen is die bijeenkomst uitgesteld. Over het vervolg en een eventuele nieuwe datum is nog geen beslissing genomen.

Jury

De jury bestond dit jaar uit: Douwe van der Bijl (jarenlang bibliothecaris bij de Openbare Bibliotheek, daarna Forum Bibliotheek in Groningen), Iris van den Brand (geschiedenisdocent en betrokken bij de Verhalen van Groningen), Christiaan Klasema (bewoner-eigenaar van landhuis Oosterhouw, cultureel centrum in Leens, het voormalige huis van de dichter C.O. Jellema), Annette Timmer (jarenlang het gezicht van RTV Drenthe en organisator van het literaire festival Zomerzinnen). Voorzitter is Koos Wiersma, burgemeester van Appingedam en fervent lezer.

Achtergrondinformatie

De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door NOORDWOORD in samenwerking met Forum Groningen in de categorieën fictie en non-fictie. In aanmerking komen boeken die zich afspelen in Groningen, die gaan over Groningen en/of die geschreven zijn door een in stad of provincie woonachtige auteur. Voor de titel Beste Groninger Boek 2020 dingen boeken mee die zijn verschenen tussen 1 januari 2019 en 31 december 2019. De groslijsten waaruit de jury de shortlist heeft samengesteld zijn op deze pagina te vinden.