Beste Groninger Boek

NOORDWOORD reikt ieder jaar de prijzen voor het Beste Groninger Boek uit, in samenwerking met Forum Groningen. Er zijn twee categorieën: fictie en non-fictie. De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury, die tevens de winnaars vaststelt

Anjet Daanje en Martin Hillenga winnaars Beste Groninger Boek

Vandaag 22  mei, zijn de winnaars van het Beste Groninger Boek 2020 bekendgemaakt. Het zijn in de categorie non-fictie Martin Hillenga met Wadapatja en in de categorie fictie Anjet Daanje met De herinnerde soldaat.

Eerder werden op deze pagina de genomineerden voor de fictie-prijs voorgesteld en op deze pagina die voor de non-fictieprijs.
Meer informatie en foto's van de uitreiking op deze pagina. 

Het juryrapport is hier te lezen.

Jury

De jury bestond dit jaar uit: Douwe van der Bijl (jarenlang bibliothecaris bij de Openbare Bibliotheek, daarna Forum Bibliotheek in Groningen), Iris van den Brand (geschiedenisdocent en betrokken bij de Verhalen van Groningen), Christiaan Klasema (bewoner-eigenaar van landhuis Oosterhouw, cultureel centrum in Leens, het voormalige huis van de dichter C.O. Jellema), Annette Timmer (jarenlang het gezicht van RTV Drenthe en organisator van het literaire festival Zomerzinnen). Voorzitter is Koos Wiersma, burgemeester van Appingedam en fervent lezer.

Achtergrondinformatie

De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door NOORDWOORD in samenwerking met Forum Groningen in de categorieën fictie en non-fictie. In aanmerking komen boeken die zich afspelen in Groningen, die gaan over Groningen en/of die geschreven zijn door een in stad of provincie woonachtige auteur. Voor de titel Beste Groninger Boek 2020 dingen boeken mee die zijn verschenen tussen 1 januari 2019 en 31 december 2019. De groslijsten waaruit de jury de shortlist heeft samengesteld zijn op deze pagina te vinden.